CCFL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CCFL.
Voorbeeld van een CCFL.
Voorbeeld van een CCFL wisselrichter.

CCFL betekent in het Engels Cold Cathode Fluorescent Lamp. Dit is een soort mini fluorescentielamp met fluorescerend licht (Het UV licht dat door de gasontlading ontstaat wordt door de fluorescerende laag omgezet in zichtbaar licht). CCFLs bestaan in heel veel verschillende kleuren, zelfs UV. Een voordeel van CCFLs is dat ze door hun hoge efficiëntie weinig warmte produceren. CCFL-lampen zijn de meest gebruikte lichtbron voor lcd-displays.

Bij dit type lamp zitten er geen gloeidraden aan de uiteinden van de buislamp. Minder warmteontwikkeling geeft een beter rendement en een langere levensduur. Het buisje kan dunner uitgevoerd worden. Een nadeel is dat dit type meer spanning nodig heeft om te ontsteken. Een speciaal voorschakelapparaat (inverter) voedt een CCF-lamp. De inverter is een elektronische schakeling die een wisselspanning met hoge frequentie opwekt. Deze wisselspanning wordt door een transformator omhoog getransformeerd. Net als een tl-buis werkt een CCFL op wisselspanning. Omdat in veel van de praktische toepassingen alleen gelijkspanning voorhanden is, wordt er vaak gebruikgemaakt van een wisselrichter. Deze maakt van de gelijkspanning die voorhanden is een geschikte hoge wisselspanning.

Een variant op de Cold Cathode Fluorescent Lamp die ook veelvuldig in lcd-televisiepanelen wordt toegepast is de External Electrode Fluorescent (EEFL)-lamp. De EEFL-lamp verschilt van de CCFL-lamp doordat bij de EEFL-lamp de elektroden aan de buitenkant van de glazen lampbuis zijn aangebracht, terwijl de elektroden van de CCFL door het glazen buisje heen steken en aan de binnenzijde van de lamp uitkomen.

Voorbeeldtoepassingen[bewerken]