CFE (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CFE
CFE (België)
Beurs Euronext: CFEB
Aandelen Ackermans & van Haaren 60,40%
VINCI 12,11%
Motto of slagzin Samen bouwen aan de toekomst
Sleutelfiguren Renaud Bentégeat
Hoofdkantoor Vlag van België België (Brussel)
Website http://www.cfe.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

CFE (Compagnie Générale de Chemins de Fer Secondaires) is een multidisciplinair bouwbedrijf, dat actief is in de sector van PPS-concessies, bouw, vastgoed, waterbouwkunde en multitechnieken. Het bedrijf is wereldwijd actief.

De groep CFE vormt een coherent geheel om de verschillende onderdelen (polen) te laten profiteren van de inbreng van de andere activiteiten. Zo zijn de concessionarissen en de promotors opdrachtgevers van de algemene aannemingsbedrijven. Zo zijn ze potentiële klanten van de ondernemingen in de pool multitechnieken en kunnen deze laatste instaan voor het onderhoud van de werken die zijn verkregen via publiek-private samenwerkingsprojecten. Ook zijn veel vakgebieden van DEME (Dredging, Environmental and Marine Engineering NV) verbonden met de civiele bouwactiviteiten van de ondernemingen van de groep CFE. De voorbeelden van synergie tussen de verschillende polen nemen voortdurend toe en bieden de groep nog meer ontwikkelingsmogelijkheden.

De historisch eerste bedrijfsactiviteiten van CFE waren werken in de bouw; daarop volgden het baggeren en de waterbouwkunde (marine engineering). CFE bezit 100% van DEME, een van de grotere spelers in deze sector. De groep CFE is beursgenoteerd op Euronext Brussels.

Historiek[bewerken]

Oprichting van de Compagnie Générale de Chemins de Fer Secondaires (CFE), een participatiemaatschappij die zich toelegt op de bouw en op de exploitatie van spoor- en tramlijnen.

De activiteiten worden gediversifieerd, doordat de maatschappij van start gaat met werken van burgerlijke bouwkunde en gebouwen onder de naam Compagnie Belge de Chemins de Fer et d'Entreprises.

Stichting van de Société Générale de Dragage voor de uitvoering van baggerwerken zowel in België als in het buitenland.

De activiteit als algemene aannemer neemt de overhand. De bedrijfsnaam wordt gewijzigd in Aannemingsmaatschappij CFE.

CFE en Ackermans & van Haaren voegen hun baggeractiviteiten samen onder de naam Dredging International.

Fusie van de CFE en de Ondernemingen Ed. François en Zonen.

De Groep GTM, aandeelhouder sinds 1987, wordt hoofdaandeelhouder van CFE.

Oprichting van de holding DEME (Dredging, Environmental and Marine Engineering) waarbij de baggeractiviteiten van twee belgische baggeraars worden verenigd: Dredging International en Baggerwerken Decloedt. CFE verwerft Nizet Entreprise.

CFE verwerft de maatschappij Vanderhoydoncks Elektrotechnieken.

VINCI en GTM fusioneren en vormen samen de grootste bouwgroep ter wereld. CFE verhoogt zijn participatie in de groep DEME ten belope van 47,8%.

CFE introduceert een organisatiestructuur die is gebaseerd op drie grote bedrijfsonderdelen: pool Bouw, met alle bouwactiviteiten en aanverwante diensten, pool Baggerwerken en Milieu, en pool Elektriciteit. In ditzelfde jaar verwerft CFE, als gevolg van een overeenkomst met de maatschappij BPC (Bâtiments & Ponts Construction), alle aandelen van ABEB, een Antwerpse dochteronderneming van BPC. In december vindt de fusie plaats van de vennootschappen CFE, Bageci, Investeringen & Promotie en MBG

Aankoop van Bâtiments et Ponts Construction (BPC) en Bâtipont Immobilier (BPI). Verhoging van de participatie in de groep DEME ten belope van 50%. Oprichting van een pool vastgoedontwikkeling- & beheer, apart van de pool bouw. Evolutie van de pool elektriciteit naar de pool multitechnieken.

CFE verwerft 100% van de aandelen van Aannemingen Van Wellen.

Fusie van de activiteiten Property Management van Sogesmaint en CB Richard Ellis. Kapitaalverhoging met voorkeurrecht in oktober.

CFE verwerft de Gentse vennootschap VMA NV Infra-Industrie en haar filiaal VMA Slovakia verworven voor het domein multitechnieken. CFE verwerft de Brusselse vennootschap Amart, voornamelijk actief in het restaureren en renoveren van gebouwen. CFE neemt een participatie van 25% in Druart, een bedrijf gespecialiseerd in HVAC en sanitair.

CFE verhoogt zijn participatie in Druart naar 62,5%. CFE versterkt haar pool multitechniek via de acquisitie van het bedrijf Louis Stevens & Co. Dit bedrijf, gesitueerd te Halen in Limburg, is gespecialiseerd in elektrotechnische installaties zoals communicatienetwerken, seininrichtingen, bedrading en vliegveldbebakening.

Versterking van de activiteiten van Druart in Wallonië door de integratie van Prodfroid, een maatschappij met complementaire activiteiten. CFE verwerft 64,95% van de aandelen van de maatschappij Van De Maele Multi-Techniek uit Meulebeke. De maatschappij Elektro Van De Maele is actief in elektrische installaties (publiek, tertiair, industrie), het elektrische deel van HVAC en de agro-industrie (installatie, optimalisering en automatisering van stallen).

CFE neemt een meerderheidsparticipatie in de Groep Terryn, Belgisch marktleider in gelamelleerd hout. Oprichting van "be.maintenance". CFE heeft 65% van de aandelen van de NV Brantegem verworven. Dit bedrijf is gespecialiseerd in HVAC en sanitaire installaties.

CFE betreedt de sector van de openbare verlichting met de acquisitie van ETEC. Hiermee versterkt zij ook haar activiteit in de ingegraven netwerken.

Raad van bestuur[bewerken]

De raad van bestuur van CFE bestaat uit tien leden (d.d. 5 mei 2011):[1]

Leden Mandaten Vervaljaar van mandaat
Renaud Bentégeat Gedelegeerd bestuurder
2013
Philippe Delaunois Bestuurder (Voorzitter van de raad van bestuur)
2014
Alfred Bouckaert Onafhankelijk bestuurder (Lid van het benoemings- en bezoldigingscomité)
2014
Philippe Delusinne Onafhankelijk bestuurder (Lid van het auditcomité)
2013
Richard Francioli Bestuurder (Voorzitster van het benoemings- en bezoldigingscomité )
2013
Bernard Huvelin Bestuurder
2014
Christian Labeyrie Bestuurder (Lid van het auditcomité)
2013
Jean Rossi Bestuurder
2014
Ciska Servais Onafhankelijk bestuurder (Voorzitster van het benoemings- en bezoldigingscomité )
2015
Jan Steyaert Onafhankelijk bestuurder (Voorzitter van het auditcomité)
2013

Activiteiten van de groep : de vijf polen[bewerken]

PPS-concessies[bewerken]

De pool PPS-concessies is gespecialiseerd in:

 • DBFM-projecten (Design, Build, Finance, Maintain: ontwerp, bouw, financiering en onderhoud) op kleine en grote schaal en in de financiering van projecten. Als tegenprestatie voor de financiering creëert, beheert en belast deze pool zich na de bouw met het beheer en het onderhoud van de projecten.
 • havenontwikkeling en -beheer, consultancy op het vlak van havenengineering, het beheer van projecten en samenwerkingsovereenkomsten voor complexe maritieme ontwikkelingen.

De pool PPS-concessies omvat hier participaties in Coentunnel Company (18%), Locorail (25%), Parking Turnhout (50%), Cap 3000 Bizerte (25%), PPP Eupen Schule (19%) en Rent-A-Port (45%).

Bouw[bewerken]

De pool Bouw vertegenwoordigt de oudste activiteit van de groep CFE en is gespecialiseerd in:

 • de bouw van kantoorgebouwen, woningen, hotels, scholen en universiteiten, winkel- en recreatiecentra, ziekenhuizen, industriële bouwwerken (laboratoria, fabrieken, energiecentrales, productiehallen, hangars, etc.), haven- en luchthaveninfrastructuren
 • wegenwerken en spoorinfrastructuren, fluisterwallen, waterwerken
 • kunstwerken (tunnels, bruggen, stuwdammen, sluizen), verharding van kaaien, de bouw van pieren, zuiveringsstations en verwante elektromechanische werkzaamheden

Deze pool omvat de bedrijven Aannemingen Van Wellen, Amart, BAGECI, BPC, CFE Brabant, CFE Contracting & Engineering, CFE EcoTech, CFE Hungary, CFE International, CFE Middle East (49%), CFE Nederland, CFE Polska, CFE Slovakia, CFE Tunisie, CLE, Geka, Groep Terryn en MBG.

Vastgoedontwikkeling en -beheer[bewerken]

Deze is gespecialiseerd in :

 • de vastgoedontwikkeling : de promotie van projecten die voordeel halen uit de nieuwste technologieën op het vlak van energieverbruik en duurzame ontwikkeling, het zoeken van particuliere beleggers, financieringsplannen en de ontwikkeling van projecten met grote milieukwaliteiten.
 • het beheer van projecten : gedelegeerd bouwheer, energie- en milieuaudits, analyse van projecten ten opzichte van hun verkooppotentieel, de ontwikkeling van bouw- of kantoorprojecten, de verbetering van gebouwen, de ontwikkeling van voorontwerpen

De pool vastgoedontwikkeling- en beheer omvat de bedrijven BPI, CFE Immo, CLi, Construction Management en Sogesmaint-CBRE.

Multitechnieken[bewerken]

Deze afdeling is gespecialiseerd in :

 • tertiaire elektriciteit, openbare verlichting, elektrotechnische installaties, telecommunicatienetwerken, elektrificatie- en signalisatiewerkzaamheden voor de spoorinfrastructuren, elektriciteitswerken op de luchthaven, de automatisering in de industrie, de landbouwindustrie en spoorbundels, de productie van laagspanningsborden en hoogspanningscabines, energietransport via laag- en hoogspanningslijnen, de elektromechanica voor zuiverings- en pompstations en olieparken, luchthavenbebakening, beveiligings- en toegangsbeheersystemen, zonne- en fotovoltaïsche panelen, draadloze netwerkverbindingen in hogesnelheidstreinen.

en beschikt ook over twee Voltis-verkooppunten waar het volgende verkrijgbaar is: verlichting, materiaal voor elektrische installaties, gereedschappen, domotica, verwarming, airconditioning en elektrische huishoudapparaten. Sinds 1930 vormt het baggeren de tweede historische activiteit van CFE via de SGD (Société Générale de Dragage) die in 1974 werd gefusioneerd tot Dredging International.

Baggerwerken & milieu[bewerken]

De groep DEME heeft de volgende specialisaties:

 • baggerwerken en marine engineering : uitdieping van kanalen en havens, opspuiten van stranden, het graven van geulen, ophogingen, uitbreiding van stranden, creatie van eilanden en scheepsbouwtechniek. Zijn hier vertegenwoordigd: Dredging International, Baggerwerken De Cloedt, MEDCO, SIDRA, ISD, SDI.
 • olie-, gas- en offshoreactiviteiten : hydraulische inrichtingen, breuksteenstorting voor pipelines of kabels en de stabilisatie van beschermingsmuren, nearshoreactiviteiten (rotsboringen en funderingen voor pieren en vastmeersystemen), offshore (storting van rotsen, inrichting van aanlegplaatsen), farshore en geotechnisch en diepzeeonderzoek. Worden hier vertegenwoordigd door o.a. Tideway en GEOSEA.
 • hijsen van zware lasten : de lichting, het schoonmaken en verwijderen van wrakken, de hijswerken, de plaatsing en het verwijderen van zware lasten vanaf platforms.

Wordt hier vertegenwoordigd door Scaldis (voor 55% eigendom van DEME).

 • milieuactiviteiten : bodemsanering en -desinfectie, de opslag van besmet slib, de verwerking van huishoudelijk en industrieel afval, herstel van lagunes, terreinen, riviergebieden en oude industriële terreinen.

Wordt hier vertegenwoordigd door Ecoterres/DEC (voor 75% eigendom van DEME).

 • hernieuwing van blauwe energie : het onderzoek en de ontwikkeling van de energie die je uit golfslag of getijdenbewegingen en stroming kan winnen.

Wordt hier vertegenwoordigd door DBE (DEME Blue Energy)

 • bouwmaterialen : extractie en verwerking van mariene aggregaten voor de bouw.

Deze activiteit wordt vertegenwoordigd door DBM, Europ' Agrégats, SKH Seekiesanlage et OAM-DEME.

Wordt hier vertegenwoordigd door oceanflORE.

 • concessies : ontwikkeling en beheer van windmolenparken.

Dit wordt vertegenwoordigd door C-Power en Power@sea.

De ondernemigen van de groep[bewerken]

Organigram CFE NL

Sommige projecten[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties