Cabane à sucre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
gravure Les sucres door Edmond-Joseph Massicotte (1875-1929)
Een moderne cabane à sucre

Een cabane à sucre, sucrerie, sugar house, sap house, sugar shack of sugar shanty is van oorsprong een schuur waar het sap van de suikeresdoorn werd ingekookt tot esdoornsiroop. Een cabane à sucre ligt meestal in de nabijheid van een esdoornbos, waar het sap verzameld wordt.

Veel families in de Canadese provincie Quebec hebben een eigen cabane. Daarnaast bestaan er commerciële cabanes: schuren die zijn uitgegroeid tot toeristische attracties waar de siroop en verwante producten worden verkocht en eten wordt geserveerd. Een commerciële cabane à sucre heeft meestal een winkel en een restaurant, en organiseert activiteiten zoals sleerijden. De restaurants van de cabanes à sucre serveren folkloristische maaltijden waarin bacon, worst en esdoornsiroop een grote rol spelen. Een uitje naar een cabane à sucre vindt meestal aan het eind van de winter plaats, de tijd dat ook de oogst van het esdoornsap plaatsvindt.

Cabanes à sucre vindt men vooral in Quebec, waar 71% van de wereldproductie van esdoornsiroop vandaan komt,[1] en in mindere mate in de rest van Canada en in het noordoosten van de Verenigde Staten.

bronnen en referenties

Bronnen

Referenties