Call of Duty: Black Ops II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Call of Duty: Black Ops II
BlackOps2Logo.svg
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Treyarch
Uitgever(s) Activision
Datum van uitgave Windows, PlayStation 3 & Xbox 360
13 november 2012[1]
Wii U
Vlag van Verenigde Staten 18 november 2012
Vlag van Europa 30 november 2012[2]
Genre(s) First-person shooter
Real-time strategy
Speelmodus Singleplayer, Multiplayer, Zombies
Engine IW 3.0 engine
Leeftijdsklasse ACB: MA 15+[3]
ESRB: M[4]
MDA: M18[5]
PEGI: 18+[6]
USK: 18
Platform(s) PlayStation 3, Wii U, Windows (Vista SP2 of nieuwer[7]), Xbox 360
Systeemeisen
minimaal:[7]
Navigatie
Spelserie Call of Duty
Uitbreiding(en) Revolution, Uprising, Vengeance, Apocalypse (DLC uitbreidingen)
Voorloper Call of Duty: Modern Warfare 3 (in serie)
Call of Duty: Black Ops (in verhaal)
Vervolg Call of Duty: Ghosts (in serie)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Call of Duty: Black Ops II is een first-person shooter ontwikkeld door Treyarch en uitgegeven door Activision. Het spel is uitgekomen op 13 november 2012 voor Microsoft Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.[1][8] Het spel is op 30 november 2012 uitgekomen voor de Wii U.[2]

Het spel is het vervolg op Call of Duty: Black Ops, dat zich vooral in de Koude Oorlog afspeelt. Black Ops II speelt zich af in de jaren 80, maar ook in 2025. In deze futuristische setting woedt een oorlog tussen de Verenigde Staten en China over het bezit van zeldzame grondstoffen. In de missies die tijdens de Koude Oorlog afspelen wordt de oorzaak en de opbouw naar de oorlog uitgelegd.[9]

Er werden tussen de 6.5 en 7.2 miljoen exemplaren van de game verkocht op de openingsdag.[10]

Zombie-modus[bewerken]

Net zoals in de vorige twee Call of Duty-spellen ontwikkeld door Treyarch bevat Black Ops II ook een zombie-modus. Origineel bevat het spel één map, die is opgesplitst in vijf gebieden. Vier van deze delen zijn ook apart speelbaar. Alle andere maps moeten via apparte DLC's gekocht worden of via de season pass als je alle DLC's in één keer wilt kopen.

Maps[bewerken]

Hieronder staan alle maps die beschikbaar zijn voor het spel.

Tranzit (Green Run)[bewerken]

Deze map zit standaard in het spel. Het speelt zicht af in een dorp in de staat Washington en introduceert vier nieuwe speelbare personages: Samuel Stuhlinger, Marlton Johnson, Abigail "Misty" Briarton en Russman. Dr. Edward Richtofen is ook aanwezig maar enkel als aankondiger en niet als speelbaar personage. Deze map bestaat uit verschillende gebieden, vier van deze gebieden (Bus Stop, Town, Farm en Diner) kunnen ook apart gespeelt worden. Er wordt ook een nieuwe perk geïntroduceerd genaamd Tombstone Soda en de Thrustodyne Aeronautics Model 23 (Jet Gun), een nieuw wonder wapen.

Nuketown Zombies[bewerken]

Deze map was een pre-orderbonus maar is ook te verkrijgen voor season pass-houders of voor mensen die hem los kopen. Het is de zombie variant op de Nuketown multiplayer map en speelt zich gelijktijdig af met Moon uit Call of Duty: Black Ops. Hierdoor is de originele aankondiger enkel te horen tot ronde 24 en vanaf ronde 25 neemt Richtofen over.

Die Rise[bewerken]

Deze map is verkrijgbaar met de Revolution DLC. Het speelt zich of op drie verwoeste wolkenkrabbers in Shanghai, China en de personages uit tranzit keren terug. De map introduceert een speciaale ronde die van tijd tot tijd plaatsvind waarbij de spelers worden aangevallen door Jumping Jack (gelijkaardig aan de nova zombie). Deze ronde is het equivalent van de Hellhound ronde. Ook wordt er een nieuwe perk geïntroduceerd genaamd Who's who en de Sliquifier, een wonder wapen.

Mob of the dead[bewerken]

Deze map is verkrijgbaar met de Uprising DLC. Het speelt zich af in Alcatraz, Californië en een stukje van de Golden Gate Bridge in 1933. De map intoduceert vier nieuwe personages die tot nu toe enkel hier voorkomen, een nieuwe perk genaamd Electric Cherry en de Blundergat, een wonder wapen. Er is ook een nieuwe baas zombie genaamd Brutus. Richtofen is hier niet de aankondiger.

Buried[bewerken]

Deze map is verkrijgbaar met de Vangeance DLC. Het speelt zicht af in een ondergronds dorp in Afrika en de personages van Tranzit keren voor de laatste keer terug. Als men deze map koopt krijgt men een nieuw wonder wapen, de Ray Gun Mark II, voor alle maps. Er is ook een tweede wonder wapen, genaamd de Paralyzer, een nieuwe perk, genaamd vulture Aid en een NPC die de spelers kan helpen.

Origins[bewerken]

Deze map is verkrijgbaar met de Apocalypse DLC. Het speelt zich af in Frankrijk, in 1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog en is gemaakt in een Dieselpunk stijl. De originele personages uit World at War en Black Ops keren terug. Er is een nieuw baas zombie die een dieselpunk panser draagt en is uitgerust met een vlammenwerper, een tank waarop de spelers kunnen rijden, drie enorme Robots die af en toe door de map passeren en vier nieuwe wonder wapens. Samantha is hier de aankondiger maar haar stem is anders.

Einde[bewerken]
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Als de speler de Easter egg op Origins kan voltooien, eindigt het level zonder dat hij dood gaat en speelt er een cutscene. In de scene zijn Samantha en een jongen genaamd Freddy met poppen aan het spelen die de zombies en hoofdpersonages uit het spel voorstellen (Dempsey, Nikolai, enz). Vervolgens gaat er een luchtalarm af en kan Dr. Maxis gehoord worden die de kinderen vraagt om naar de schuilkelder te gaan. Als laatste zegt Samantha tegen Freddy dat haar vader (Maxis) een plan heeft om hun spelletjes echt te maken. Het is onzeker of de zombie modus nu "echt" gebeurt is of dat het allemaal gewoon fantasie van Samantha en Freddy was.

Wonder wapens[bewerken]

Dit zijn krachtige wapens speciaal ontworpen voor de zombie modus, ze zijn enkel te verkrijgen door middel van de mystery box of door ze zelf te bouwen. Hier staan alle wonder wapens die in het spel zitten:

 • Ray Gun
 • Monkey Bombs
 • Thrustodyne Aeronautics Model 23 (Jet Gun)
 • Sliquifier
 • Blundergat
 • Hell's Retriever
 • Golden Spork
 • Ray Gun Mark II
 • Paralyzer
 • Time Bomb
 • Staff of Ice
 • Staff of Fire
 • Staff of Wind
 • Staff of Lightning
 • G-Strike
 • One Inch Punch


Stemacteurs[bewerken]

Acteur/Actrice Rol Opmerkingen
Sam Worthington Alex Mason
Michael Keaton Jason Hudson
James C. Burns Frank Woods
Rich McDonald David Mason
Michael Rooker Mike Harper
Erin Cahill Chloe "Karma" Lynch
Gary Oldman Viktor Reznov Audio uit Black Ops
Kamar de los Reyes Raul Menendez
David Boat Samuel Stuhlinger
Scott Menville Marlton Johnson
Stephanie Lemelin Abigail "Misty" Briarton
Keith Szarabajka Russman
Nolan North Dr. Edward Richtofen
Steven Blum Tank Dempsey
Fred Tatasciore Nikolai Belinski
Tom Kane Takeo Masaki


Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b Call of Duty: Black Ops 2 Reveal Trailer. YouTube / Activision (1 mei 2012) Geraadpleegd op 9 mei 2012
 2. a b Nintendo Direct Wii U Preview onthult informatie over de release van het Wii U-systeem in Europa. Nintendo.nl (13 september 2012) Geraadpleegd op 14 september 2012
 3. (en) Rating ACB. Australian Classification Board
 4. (en) Rating ESRB. Entertainment Software Rating Board
 5. (en) Rating MDA. Media Development Authority
 6. (nl) Rating PEGI. Pan European Game Information
 7. a b Geen Windows XP-ondersteuning voor Black Ops 2 PC. Gamer.nl (3 september 2012) Geraadpleegd op 3 september 2012
 8. Ubachs, Jurian. Black Ops 2 verschijnt waarschijnlijk op 13 november 2012 - update. Tweakers.net (23 april. 2012) Geraadpleegd op 2 mei 2012
 9. van Schijndel, Mike. Eerste trailer Call of Duty: Black Ops 2 knalt van het scherm. Eurogamer (2 mei 2012) Geraadpleegd op 9 mei 2012
 10. http://www.playstationpure.be/blog/item/11513/Duizelingwekkende-launchcijfers-voor-Black-Ops-II