Plecturocebus stephennashi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Callicebus stephennashi)
Plecturocebus stephennashi
IUCN-status: Onzeker[1] (2015)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Pitheciidae (Sakiachtigen)
Geslacht:Plecturocebus
Soort
Plecturocebus stephennashi
(Van Roosmalen, Van Roosmalen & Mittermeier, 2002)
Originele combinatie
Callicebus stephennashi
Verspreidingsgebied van Plecturocebus stephennashi
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plecturocebus stephennashi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Plecturocebus stephennashi is een zoogdier uit de familie van de sakiachtigen (Pitheciidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Van Roosmalen, Van Roosmalen & Mittermeier in 2002.[2][3] De soort is genoemd naar Stephen Nash, een eminente tekenaar die de laatste 20 jaar veel heeft bijgedragen aan de primatologie en de bescherming van primaten door zijn illustraties en educationele materialen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het voorhoofd van deze soort is zwart, scherp contrasterend met de zilverachtige rug. Ook de oren zijn zwart. De onderarmen en poten zijn rood. De handen zijn zilverachtig of wit. Het deel van de staart dat het dichtste bij het lichaam zit is zilverachtig met agouti of bruin, het volgende deel is zwart met wit of bruin, en de laatste helft is wit of bruinachtig.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt waarschijnlijk voor tussen de Rio Purús, Rio Ipixuna, Rio Madeira en Rio Mucuím, tussen de verspreidingen van P. caligatus en P. dubius.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Roosmalen, M.G.M. van, Roosmalen, T. van & Mittermeier, R.A. 2002. A taxonomic review of the titi monkeys, genus Callicebus Thomas, 1903, with the description of two new species, Callicebus bernhardi and Callicebus stephennashi, from Brazilian Amazonia. Neotropical Primates 10(suppl.):1-52, June 2002.