Cameltoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbeeld van een Cameltoe
Een kamelenteen

Cameltoe (letterlijk: kamelenteen, Nederlands ook wel: "lipleesbroek") is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat kleding zodanig strak om de schaamstreek van een vrouw zit dat de kleding zich tussen de schaamlippen wringt. Een cameltoe ziet er schematisch uit als \|/, wat enigszins lijkt op de vorm van een kamelenteen. Een anatomische voorwaarde is dat de kleine schaamlippen relatief klein zijn t.o.v. de grote schaamlippen, waardoor de ruimte aanwezig is die de cameltoe zichtbaar kan maken. De cameltoe is het best zichtbaar wanneer een vrouw slechts één kledingstuk over haar schaamstreek draagt, bijvoorbeeld een bikini, sportbroek, stretchbroek, legging of een erg strakke spijkerbroek en is uiteraard het meest uitgesproken bij een geschoren schaamstreek.

Vrouwen en meisjes zijn zich er niet altijd van bewust dat bij hen een cameltoe zichtbaar is, maar er zijn er ook die zich er wel degelijk van bewust zijn en het als een kick ervaren. Zij doen de cameltoe dan nog geprononceerder uitkomen door bijvoorbeeld hun bikinibroekje of slip extra hoog op te trekken. Van een cameltoe kan seksuele aantrekkingskracht uitgaan, of zelfs als een fetisj beschouwd worden, zowel bij mannen als vrouwen.

Wanneer slechts een klein deel van de vorm van een vrouwelijk geslachtsdeel door de kleding heen te zien is, wordt wel gesproken van een bobbel.

Cameltoe is substandaard taalgebruik uit het Engels[1], maar wordt in het Nederlands taalgebied door sommige lieden bij gelegenheid eveneens zo genoemd, ofschoon de meerderheid der Nederlandssprekenden niet zal begrijpen wat bedoeld wordt, waarin de kennelijke geestigheid moet schuilen.[bron?]; de vertaling kamelenteen wordt nauwelijks tot niet gebruikt. In plaats hiervan wordt in de volksmond de term liplezen of fluisterbroek gebruikt.

Cameltoe in de media[bewerken]

Het fenomeen van de cameltoe is bezongen door de Nederlandse volkszanger Barry Badpak in zijn nummer "Kamelenteen (Waar ga je heen?)". [2]

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Mansour, David, From Abba to Zoom: A Pop Culture Encyclopedia of the Late 20th Century ISBN 0-7407-5118-2.
  2. http://www.youtube.com/watch?v=l5kBm9M1D1k