Campeonato Acreano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Campeonato Acreano
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Regio Bandeira do Acre.svg Acre
Bond FFA
Opgericht 1947
Systeem Verschillend
Promotie naar Série C
Aantal teams 7
Huidige kampioen Juventus (2009)
Recordkampioen Rio Branco (24)
Laatst bijgewerkt op: 4 mei 2009
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal


Het Campeonato Acreano is het staatskampioenschap voetbal van de Braziliaanse staat Acre. De staat Acre bevindt zich in het geheel in Amazonegebied en is dunbevolkt. Hierdoor zijn er maar weinig voetbalclubs en staat Acre met een 23e plaats[1] in de onderste regionen van de ranking van de CBF. Deze lage klassering geeft slechts één ploeg uit Acre het recht op een plek in de eerste ronde van de nationale Campeonato Brasileiro Série D. De statelijke bond FFA bepaalt welke ploeg dit is; meestal is dit de kampioen.

Sinds 1989 is het kampioenschap geprofessionaliseerd. Het gebrek aan sponsors zorgt er echter voor dat clubs regelmatig uit het profcircuit moeten stappen en pas na een aantal jaren in de amateurdivisie weer terugkeren.[2]

Competitieopzet[bewerken]

Net als de andere staatscompetities in Brazilië wil de competitieopzet van het kampioenschap van Acre nog wel eens veranderen. In de laatste editie in 2007 speelden de zeven deelnemende ploegen in een volledige competitie tegen elkaar. De eerste zes speelrondes vormden periode één, de tweede zes speelrondes periode twee. De twee periodekampioenen moesten vervolgens tegen elkaar uitkomen in een dubbele confrontatie op de kampioen te bepalen. Omdat in 2007 echter beide periodes werden gewonnen door Rio Branco, was een finale niet meer nodig. De competitieopzet van 2008 is nog niet bekend.

Deelnemers 2007[bewerken]

  • Atlético Acreano
  • Andirá
  • ADESG
  • Vasco-AC
  • Independência
  • Rio Branco-AC
  • São Francisco-AC

Winnaars[bewerken]

Titels per team[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. CBF (2008) Ranking das Federações
  2. Bola na Área

Externe links[bewerken]