Campeonato Brasileiro Série C

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Campeonato Brasileiro Série C
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Bond CBF
Opgericht 1981
Systeem Competitie
Promotie naar Série B
Degradatie naar Série D
Aantal teams 20
Huidige kampioen Joinville (2011)
Recordkampioen Atlético Goianiense (2)
Laatst bijgewerkt op: 4 februari 2009
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

De Campeonato Brasileiro Série C is de derde hoogste voetbaldivisie in Brazilië, na de Série A en de Série B. Sinds het ontstaan in 1981 is het format van de reeks bijna elk jaar veranderd en lang niet elk jaar is de Série C gespeeld. Tot en met 2008 was het de laagste landelijke voetbaldivisie en speelden er jaarlijks 64 clubs in de Série C. Vanaf 2009 is er een vierde landelijke divisie, de Série D en is het aantal clubs in de Série C teruggebracht naar 20.

Competitieopzet[bewerken]

Vanaf 2009 bestaat de Série C uit twintig clubs. Deze worden in twee groepen van tien gespeeld. In deze groepen wordt een volledige competitie gespeeld. De beste vier van elke groep plaatsen zich voor de kwartfinale van een play-off, waarin via een dubbele ontmoetting wordt bepaald wie door mag naar de volgende ronde. De beste vier kwalificeren zich voor de Série B van het volgende jaar, maar er wordt nog wel verder gespeeld om het kampioenschap. De laatste twee van elke groep degraderen naar de Série D.

Kampioenschap Série C[bewerken]

In negen jaren (1982 - 1987, 1989, 1991, 1993) is Série C niet gespeeld. In 2000 werd een alternatieve competitie gestart waarin derde divisie teams werden gerepresenteerd in twee verschillende 'modules'. De winnaars van deze modules speelden een finale tegen elkaar.

Aantal kampioenschappen Série C per club[bewerken]

Aantal kampioenschappen Série C per deelstaat[bewerken]

  • 7 keer: São Paulo
  • 3 keer: Goiás, Santa Catarina
  • 2 keer: Rio de Janeiro, Pará
  • 1 keer: Maranhão, Distrito Federal, Minas Gerais, Paraná, Rio Grande do Norte

Externe links[bewerken]