Campina (zuivelcoöperatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Campina (zuivelfabriek))
Ga naar: navigatie, zoeken
FrieslandCampina DMV, Veghel.jpg
DMV Campina in Veghel, Nederland
Campina Aalter - Belgium.jpg
Campina in Aalter, België
Campina Elsterwerda 1.jpg
Campina in Elsterwerda, Duitsland

Campina was de naam van een grote Nederlandse zuivelcoöperatie waarvan de wortels teruggaan tot 1882.[1] Eind 2008 fuseerde Campina met Friesland Foods en ontstond de nieuwe zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Campina bestaat voort als merknaam voor diverse zuivelproducten.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Zuid-Nederlandse zuivelcoöperatie stamt uit 1882 en werd opgericht te Tungelroy. In 1928 werd de zuivelfabriek van de Coöperatieve Melkinrichting Sint-Joseph aan de Dommel in Eindhoven gebouwd. Dit bedrijf was voor die tijd modern. In 1961 werd het gesloopt, maar een muurrest is blijven staan.

De naam Campina werd in 1947 voor het eerst gebruikt na een fusie tussen verschillende zuivelcoöperaties in Zuid-Nederland. Dit was de in het Eindhovense stadsdeel Tongelre gevestigde Coöperatieve Zuivelvereniging ‘De Kempen’. De naam verwijst (in het Latijn) naar de Kempen.

De volgende fusie was in 1964, toen de Zuid-Nederlandse coöperatie Campina werd opgericht, en deze naam doorstond ook de volgende zuivelfusie, die in 1976 plaatsvond. In 1979 was er weer een ronde van fusies in Zuid-Nederland, waarbij Campina met ‘De Meijerij’ in Veghel fuseerde tot DMV Campina.

In 1989 fuseerde DMV Campina (Zuid-Nederland) met Melkunie Holland, die West-Nederland als werkgebied had. Tot 2001 voerde het bedrijf de naam Campina Melkunie, daarna werd de naam Campina weer gebruikt voor het hele bedrijf, aangezien dit een bekend merk was. Het merk Melkunie is inmiddels in handen van Arla Foods die het opnieuw heeft gelanceerd vanaf eind augustus 2012. Sinds de laatstgenoemde fusie zijn er verscheidene bedrijven overgenomen en toegevoegd aan de coöperatie.

Acquisities[bewerken]

Toetredingen[bewerken]

 • De Verbroedering (België)
 • Milchwerke Köln/Wuppertal (Duitsland)

DMV International[bewerken]

DMV International B.V.
DMV International officiële website
DMV International officiële website
Eigenaar FrieslandCampina
Locatie Veghel, Noord-Brabant
Coördinaten 51° 37′ NB, 5° 31′ OL
Geopend 1926
Capaciteit 1.500.000 ton melk / jaar[2]
Productie Melkpoeder
Melksuiker
Caseïnaten

Hyvital®
Lactoval®
Esprion®
Nutri Whey®
Textrion®
Excellion®

Pharmatose®
Respitose®
Primojel®
Primellose®
Praventin®


Omzet Gestegen € 500 miljoen (2005)[3]
Campina (zuivelcoöperatie)
Campina (zuivelcoöperatie)

In 1926 besloten zes zuivelproducenten uit de Meierij in Noord-Brabant een coöperatie op te richten in Veghel, genaamd “Coöperatieve Centrale Melkproductenfabriek – De Meijerij” (afgekort als CCM De Meijerij), die zich zou vestigen aan de NCB-laan in de Haven van Veghel.
In de daaropvolgende decennia maakte de coöperatie een bloeiperiode door, waarin het zou uitgroeien tot de vooraanstaande zuivelcoöperatie van de regio. Na een fusie in 1970 werd de naam veranderd naar “De Zuid-Nederlandse Melkindustrie Veghel”, beter bekend als “De Melkindustrie Veghel”, om in 1992 weer gewijzigd te worden waarna het “DMV International” ging heten.[4][5][6]

Toen in 2009 Friesland Foods en Campina fuseerde, werd de naam gewijzigd naar FrieslandCampina DMV. ‘DMV International’ is echter nog altijd het merk waar de zuivelproducten voor de nutritionele- en farmaceutische industrie, die bij FrieslandCampina DMV worden gemaakt, onder worden verkocht. Het is een dochterbedrijf van de “FrieslandCampina Ingredients Business Group”.[7]

In 2012 ontving FrieslandCampina DMV de TPM Excellence Award voor het realiseren van duurzame verbeteringen in hun productieketen. De award werd uitgereikt door het Japanese Institute of Plant Maintenance.[8].

Fusies[bewerken]

Eind 2004 gaven Campina en het Deense Arla Foods aan te willen fuseren. Na lang overleg werd in 2005 bekendgemaakt dat de fusie niet doorging. Het verschil in inbreng van de melkveehouders zou een belangrijk struikelblok zijn.

Op 19 december 2007 kondigden Campina en Friesland Foods aan te willen fuseren. In april 2008 bereikten beide ondernemingen overeenstemming over een fusieovereenkomst. De Europese Commissie stemde op 17 december 2008 in met de fusie, met als voorwaarde dat de nieuwe onderneming enkele activiteiten moet afstoten. Nog dezelfde dag keurden veehouders de fusie definitief goed. De nieuwe onderneming en coöperatie FrieslandCampina werd officieel een feit op 30 december 2008.

Door deze fusie is een zuivelgigant ontstaan met 22.000 medewerkers, 17.000 aangesloten boeren, een omzet van 8,3 miljard euro en 8,7 miljoen ton verwerkte melk.

Producten[bewerken]

De producten van Campina zijn te koop in supermarkten, kiosken, cafés en restaurants, onder meer:

Trivia[bewerken]

 • Bij een Campina-fabriek die gevestigd is langs het Eindhovens Kanaal te Tongelre, bevindt zich de enige vindplaats in Nederland van de Forez-streepvaren (Asplenium foreziense).
 • In 2010 zorgde de bekendmaking dat Campina zijn kaas halal bereidt voor veel commotie.[9]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. 'Onze geschiedenis'
 2. "Nieuwe melkfabriek DMV Veghel geopend", BD.nl, 29 augustus 2014. Geraadpleegd op 8 januari 2015. “Er is anderhalf jaar gewerkt aan de bouw van de ontromingsfabriek, die het room van magere melk scheidt. Door de uitbreiding is DMV de grootste melkverwerkende fabriek in de wereld geworden met door de uitbreiding een extra ontromingscapaciteit van 800 miljoen kilogram per jaar. Met de nieuwe fabriek kan er iedere vijf minuten een truck met melk gelost worden in Veghel. Jaarlijks kan DMV nu in totaal 1,5 miljard liter melk verwerken.”
 3. Richard Kok. "Campina sluit fabriek in Uitgeest", Distrifood, 18 februari 2005. Geraadpleegd op 27 maart 2015. “DMV International draait een jaarlijkse omzet van 500 miljoen euro op een totaal van 3,7 miljard euro voor heel Campina (6900 werknemers).”
 4. DMV history and heritage
 5. Eiwit op bestelling uit de melkraffinaderij, Volkskrant, 2 december 1995
 6. Op zoek naar alle geheimen uit melk, Trouw, 7 juni 2004
 7. Jan van de Straat bij de melkindustrie (volledige uitzending), De Nieuws BV, 21 oktober 2014
 8. FrieslandCampina DMV ontvangt Japanse award voor duurzaam verbeterprogramma, FrieslandCampina, 22 maart 2012
 9. Campina wekt ergernis nationalisten