Cao Bằng (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cao Bang (provincie))
Cao Bang
Tỉnh Cao Bằng
Provincie in Vietnam Vlag van Vietnam
Kaart van Cao Bang
Situering
Regio Noord-Vietnam
Coördinaten 22°45'0"NB, 106°5'0"OL
Algemeen
Oppervlakte 6691 km²
Inwoners 503.000
(75,1 inw./km²)
Hoofdstad Cao Bằng
Politiek
Raadsvoorzitter Duong Mac Thang
Comitévoorzitter Dam Thom (v)
Overig
Etniciteiten Vietnamezen, Tay, Nung, Dao, Hmong, San Chay
Portaal  Portaalicoon   Vietnam
Naam (taalvarianten)
quốc ngữ Cao Bằng
IPA [/kɐːw33 ɓɐŋ21/]?
hán tự 高平
Portaal  Portaalicoon   Taal

Cao Bang is een provincie van Vietnam. Het ligt in het noorden van het land en grenst aan Ha Giang, Tuyen Quang, Bac Kan, Lang Son en aan de Chinese provincie Guangxi. De provincie ligt in de regio Vùng Đông Bắc.

Aardrijkskunde[bewerken | brontekst bewerken]

Cao Bang ligt om de thị xã Cao Bằng heen. Het grootste deel van de provincie is bergachtig en slechts een klein deel is bewoonbaar. Er is ook heel wat bebossing. De gemiddelde temperatuur bedraagt 22°C, maar in de winter is het op sommige plaatsen koud genoeg voor sneeuw. De waterval van Ban Gioc (thác Bản Giốc) behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van de provincie.

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Bao Lac, Bao Lam, Ha Quang, Thong Nong, Tra Linh, Trung Khanh, Nguyen Binh, Hoa An, Phuc Hoa, Quang Uyen, Ha Lang en Thach An

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Cao Bang is relatief arm, vergeleken met andere Vietnamese provincies. Het grootste deel van de economie steunt op land- en bosbouw, al zijn er ook andere industrieën. Scholen en ziekenhuizen zijn niet allen in de beste staat, maar dit is aan het verbeteren. Ook de mogelijkheden voor transport waren eens een belangrijk probleem, maar door de aanleg van nieuwe wegen is ook dit erop vooruitgegaan.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie wordt bewoond door heel wat verschillende etnische minderheden, waaronder de belangrijkste: Tay, Dao en Hmong.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door haar ligging dicht bij China, heeft de provincie een bewogen geschiedenis achter de rug, waarin ze verscheidene keren van overheerser is veranderd. Later werd Cao Bang een belangrijk centrum voor nationalisten na de verovering van Vietnam door de Fransen en toen waren er veel onafhankelijkheidsgroeperingen met basissen in de bergen. De Communistische Partij van Vietnam had er eveneens haar basis, beschermd door het ruwe terrein.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cao Bang van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.