Capuchonvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Capuchonvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Perissocephalus tricolor
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Cotingidae (Cotinga's)
Geslacht:Perissocephalus
Soort
Perissocephalus tricolor
(Müller, 1776)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Capuchonvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De capuchonvogel (Perissocephalus tricolor) is een grote zangvogel uit de familie van de cotinga's (Cotingidae). Het is een monotypische soort binnen het het geslacht Perissocephalus.[2] Het dier komt voor in de vochtige tropen van Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela.

De capuchonvogel is een grote, gezette schreeuwvogel (suboscien) die een lengte kan bereiken van 40 centimeter. Hij behoort hierin tot de grootste suboscine zangvogels, naast de Amazone-parasolvogel en de Ecuadorparasolvogel. Het verenkleed van de capuchonvogel is over het algemeen goudbruin, dat overloopt in oranje op de buik en onderstaartovertrekken. De remiges en korte staart zijn zwart. Het meest opvallende kenmerk van de vogel is zijn kale, bijna gierachtige kop dat bedekt is met een doffe blauwe huid. Juvenielen lijken sterk op volwassen exemplaren, met uitzondering van enkele donzige veren op het hoofd.

Capuchonvogels verzamelen zich in groepen waar ze 'zingen'. Het 'lied' is zeer merkwaardig en moeilijk nauwkeurig te beschrijven. Het is vergeleken met het verre geluid van een kettingzaag of (zoals aangegeven door de alternatieve naam 'kalfvogel') een loeiende koe. Ze eten voornamelijk fruit en insecten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]