Carbon black

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een hoopje carbon black

Carbon black (vroeger ook zwartsel genaamd), is een industrieproduct dat bestaat uit roetdeeltjes die aan bepaalde eigenschappen voldoen.

Productie[bewerken]

Carbon black wordt geproduceerd door onvolledige verbranding van koolstofhoudende grondstoffen. Betrekkelijk goedkope voorhanden grondstoffen worden hiervoor gebruikt. Te denken valt aan pek, steenkoolteer en tegenwoordig vooral zware aardoliefracties.

De grondstof wordt verbrand, waarbij de zuurstoftoevoer goed gecontroleerd wordt, en de roetdeeltjes in de rookgassen worden eruit gefilterd en daarna in contact gebracht met fijn verstoven water. Aldus ontstaan korrels van aggregaten die een relatief groot oppervlak hebben, maar minder dan die van actieve kool. Door de instelling van de procesparameters te variëren worden verschillende kwaliteiten korrels verkregen. Deze korrels worden gedroogd en vervolgens verpakt en verkocht.

Een voorganger van dit productieproces maakte gebruik van een gekoelde cilinder, waar de roetdeeltjes op neersloegen.

Bedroeg in 1924 de productie van carbon black in het belangrijkste productieland, de Verenigde Staten, 168 kton, in 2006 was de wereldproductie 8.100 kton.

Producenten[bewerken]

Belangrijke producenten zijn Cabot, Degussa, Continental Carbon en Mitsubishi.

In Nederland wordt carbon black geproduceerd door een tweetal bedrijven die zich beide in het Botlekgebied bevinden:

  • Cabot, opgericht in 1959 als Ketjen Carbon, later producerend onder de naam Cabot. De productiecapaciteit bedraagt 65 kton/jaar.
  • Evonik Carbon Black Nederland (ECBN), opgericht in 1960 en van 1984-1986 producerend onder de naam Philblack. ECBN is een onderdeel van het Degussa-concern. De productiecapaciteit bedraagt 75 kton/jaar. In 2005 werd 73,6 kton carbon black geproduceerd. De fabriek is in 2009 gesloten.

De gezamenlijke productie van carbon black in Nederland bedroeg 50 kton in 1970, 95 kton in 1980 en 112 kton in 1990.

Gebruik[bewerken]

Carbon black wordt gebruikt als vulmiddel, vooral in luchtbanden. Hierbij zorgt het niet alleen voor de zwarte kleur, maar draagt het ook in positieve mate bij aan de slijtvastheid van de banden.[1]

Carbon black wordt ook gebruikt als zwart pigment, vaak verhandeld onder de naam pigment black. Dit pigment vindt of vond men onder meer in schrijfmachinelint, inkt, schoensmeer, carbonpapier en zwarte verf. Ook vindt men het als pigment in de productie van plastics en om plastics ultravioletresistent te maken voor toepassingen in zonlicht.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties