Caribbean Basin Initiative

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
14-09-2014

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Het Caribbean Basin Initiative (CBI) was een unilateraal en tijdelijk programma van de Verenigde Staten geïnitieerd in 1983 voor het "Caribbean Basin Economic Recovery Act" (CBERA). Het CBI is op 1 januari 1984 in werking getreden en gericht voor verschillende tarief- en handelsakkoorden die voordelen bieden voor de grote Midden-Amerikaanse en Caraïbische landen. Het ontstond in het kader van een Amerikaanse wens om te reageren met hulp en handel aan linkse bewegingen die actief waren in sommige landen van de regio, zoals de guerrilla in El Salvador en de Sandinistische regering in Nicaragua. Bepalingen in de CBERA voorkomen dat de VS voorkeuren bepaald bij CBI landen die geacht worden communistische invloed te ondervinden of onteigend Amerikaanse marktgebied was.

CBI II en NAFTA[bewerken]

De "Caribbean Basin Economic Recovery Expansion Act" van 1990, bekend als "CBI II", maakte de CBI permanent. Echter, zodra de VS het invoerden in de North American Free Trade Agreement (NAFTA) in 1994 met Mexico, werd het makkelijker voor Mexico om naar de VS uit te voeren. CBI landen verloren daardoor hun voordeel ten opzichte van Mexico, een belangrijke concurrent in sectoren zoals de textielindustrie en kleding. Ze wilden met de "NAFTA parity" bereiken dat hun eigen afzetmarkt zou vergroten. Die pogingen waren niet succesvol tot het 2000 Caribbean Basin Trade Partnership Act, dat in 2002 werd uitgebreid. Verschillende uitvoer van de regio naar de VS, blijven preferentiële status behouden, ongeacht of die voorkeuren zullen worden vervangen door bilaterale vrijhandelsovereenkomsten, en eventueel door de voorgestelde vrijhandelszone van de Amerika's.

WTO-discipline[bewerken]

De Verenigde Staten hebben vrijhandelsovereenkomsten (FTA's) met 17 landen. Deze vrijhandelsovereenkomsten bouwen op het fundament van de WTO overeenkomst, met een meer uitgebreide en sterker disciplines dan de WTO overeenkomst. Veel van deze vrijhandelsovereenkomsten zijn bilaterale overeenkomsten tussen de twee regeringen. Maar sommigen, zoals de North American Free Trade Agreement en de Dominicaanse Republiek en Midden-Amerika-Verenigde Staten Vrijhandelsovereenkomst, zijn multilateraal overeenkomsten tussen verschillende partijen.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen

Noten