Carl Devlies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carl Devlies
Carl Devlies
Geboren Amsterdam, 23 januari 1953
Land Vlag van België België
Partij CD&V
Staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding en Staatssecretaris voor justitie
Aangetreden 20 maart 2008
Einde termijn 6 december 2011
Regering Leterme I
Van Rompuy
Leterme II
Toegevoegd aan Eerste Minister Yves Leterme I en II en Eerste Minister Herman Van Rompay
Minister van Justitie Jo Vandeurzen en Minister van Justitie Yves De Clerq
Voorganger Hervé Jamar
Opvolger John Crombez
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Carl Devlies (Amsterdam, 23 januari[1] 1953) is een Belgisch politicus van CD&V.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Carl Devlies is de zoon van parlementslid Paul De Vlies. Als licentiaat in de rechten en in de economie aan de Katholieke Universiteit Leuven werd hij advocaat aan de balie van Leuven. Van 1980 tot 1991 was hij ook deeltijds docent fiscaal recht en publieke financiën aan de Provinciaal Administratieve Leergang in Leuven.

Tijdens zijn school- en studentenjaren was hij achtereenvolgens leider bij de jeugdbewegingen KSA en VVKS. Van 1975 tot 1976 was hij preses van het Vlaams Rechtgenootschap en studentenvertegenwoordiger in de Academische Raad van de KU Leuven. Zijn dienstplicht vervulde hij als reserve-officier bij het bataljon Eerste Jagers Te Paard in Arolsen (Duitsland).

Hij werd politiek actief voor de CVP en daarna de CD&V en begon zijn politieke loopbaan als deeltijds opdrachthouder op het kabinet Economie van Gaston Geens, de toenmalige voorzitter van de Vlaamse Executieve - een voorloper van de huidige Vlaamse Regering. Dit mandaat oefende hij uit van 1985 tot 1988.

Devlies werd in 1988 verkozen tot gemeenteraadslid van Leuven, waar hij sinds 1989 schepen is. In zijn portefeuille zaten toen de bevoegdheden cultuur, toerisme en kunstonderwijs. Als cultuur- en toerismeschepen gaf hij nieuwe impulsen aan de Leuvense culturele en toeristische scene door o.a. te beginnen met Beleuvenissen en de uitbouw van Marktrock, waarvan hij voor de opname van zijn schepenambt bestuurder en medestichter was. Ook werden onder zijn politieke verantwoordelijkheid de Romaanse Poort, stadsschouwburg en Predikherenkerk in Leuven gerestaureerd. Devlies was ook betrokken bij de voorbereiding van het stedelijke museum Museum M. Sinds 1995 is Devlies schepen van Financiën. Hij werd ook schepen van ruimtelijke ordening. Tussen 2001 en 2008 was hij voorzitter van de werkgroep rond financiën van de Vlaamse centrumsteden. In 2014 werd hij opnieuw voorzitter. Namens de stad Leuven werd hij voorzitter van het directiecomité van de vzw De Brabanthal en beheerder bij Zorg Leuven en het regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven.

In 1998 was hij als eerste schepen gedurende zes maanden waarnemend burgemeester toen de effectieve burgemeester van Leuven, Louis Tobback, opnieuw minister van Binnenlandse Zaken in de federale regering was, dit ter vervanging van Johan Vande Lanotte, die ontslag nam na de ontsnapping van Dutroux.

Van 2003 tot 2014 zetelde hij in de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij als lid van de Commissie Financiën en Begroting in de periode 2003-2007 een belangrijke rol speelde in de oppositie tegen de regering-Verhofstadt II. Van 20 maart 2008 tot december 2011 was hij in de Regering-Leterme I, Regering-Van Rompuy en de Regering-Leterme II staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, toegevoegd aan de Eerste Minister. In mei 2008 werd hij tevens staatssecretaris voor Justitie, toegevoegd aan de Minister van Justitie.

Na de vorming van de regering-Di Rupo keerde hij tot 2014 terug naar de Kamer als ondervoorzitter van de Commissie Begroting en Financiën.

Bij de verkiezingen van 2014 viel hij onder de partijregels van het cumulverbod, waardoor hij een keuze diende te maken tussen een parlementair mandaat en de verderzetting van zijn schepenambt in Leuven. Devlies koos voor het schepenambt en kandideerde niet meer voor de Kamer. Tussen 2014 en mei 2017 maakte Devlies deel uit van het College van Censoren bij de Nationale Bank.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Louis Tobback
Waarnemend burgemeester van Leuven
1998
Opvolger:
Louis Tobback
Voorganger:
Hervé Jamar
Staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding
2008 - 2011
Opvolger:
John Crombez