Carl Gustaf Mannerheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baron Carl Gustaf Mannerheim
Maarschalk van Finland
Carl Gustaf Emil Mannerheim
Carl Gustaf Emil Mannerheim
Geboren 4 juni 1867
Askainen, Grootvorstendom Finland
Overleden 27 januari 1951
Lausanne, Zwitserland
Partner Anastasie Mannerheim,
geboren Arapova (gescheiden 1919)
Beroep Politicus
Militair
Religie Protestant
Handtekening Handtekening
6e president van Finland
Aangetreden 4 augustus 1944
Einde termijn 4 maart 1946
Voorganger Risto Heikki Ryti
Opvolger Juho Kusti Paasikivi
Regent van Finland
Aangetreden 12 december 1918
Einde termijn 26 juli 1949
Voorganger Pehr Svinhufvud
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Baron Carl Gustaf Emil Mannerheim (Askainen, 4 juni 1867Lausanne (Zwitserland), 27 januari 1951) was Finlands beroemde chef-staf en later president van Finland (1944–1946). Eerder, van 1918 tot 1919, was hij regent van Finland. Tijdens de Finse Burgeroorlog (1918-1919) was hij legeraanvoerder van het Witte Leger dat tegen het Rode Leger van de bolsjewisten (communisten) vocht.

Achtergrond[bewerken]

Met zijn familie (Carl Gustaf uiterst rechts)

Mannerheim is geboren in kasteel Louhisaari te Askainen in een Fins-Zweedse familie met Duitse wortels die in 1768 in de adelstand was verheven. Hij was familie van Adolf Erik Nordenskiöld. Hij was het derde kind in een familie waar de jongste zonen de titel van Baron erfden. Naast zijn moedertaal Zweeds sprak Mannerheim ook Fins, Russisch, Frans, Duits en Engels.

Mannerheims overgrootvader, Graaf Carl Erik Mannerheim, bekleedde meerdere ambtelijke posities tijdens Finlands vroege jaren van het semi-autonome Russische Groot-Hertogdom Finland, tevens als lid van de Senaat. Mannerheims vader, Telling Carl Robert, was dichter, schrijver en zakenman. Zijn ondernemingen waren niet succesvol en hij ging uiteindelijk failliet. Hij emigreerde later naar Parijs en leefde daar als kunstenaar. Op 5 december 2004 werd Mannerheim verkozen tot grootste Fin aller tijden in het programma Suuret Suomalaiset.

Militaire carrière[bewerken]

In 1882 ging Mannerheim naar de militaire academie in Hamina. In 1886 werd hij van de academie weggestuurd omdat hij onvoldoende gedisciplineerd was. Hij bezocht daarop het Privé Lyceum van Helsinki. In 1887 ging hij naar de vermaarde Cavalerie School Nicolaas I. In 1889 verliet hij de academie met de rang van kornet. Hij werd direct ingelijfd bij het 15de Alexandria Dragonders Regiment. In 1891 werd hij overgeplaatst naar de cavalerie. Hij bleef bij de cavalerie tot 1904. Hij werkte het grootste deel van zijn tijd bij de Keizerlijke Stallen. Mannerheim groeide uit tot een groot paardenkenner- en liefhebber. In 1903 werd hij chef van een ruiterijtrainingsschool voor cavaleristen.

Tijdens de Russisch-Japanse oorlog (1904-1905) vocht Mannerheim, met de rang van luitenant-kolonel, bij Moekden. Hij betoonde zich een uiterst moedig militair en hij werd dan ook gepromoveerd tot kolonel. Na de oorlog verbleef hij een tijd in Finland en in Zweden. Daarnaast nam hij ook zitting in de Kamer van Adel. De Kamer van Adel verdween echter in 1906, na de invoering van een grondwettelijke hervorming in het Groot-Hertogdom Finland.

Expeditie naar China[bewerken]

In juli 1906 ging Mannerheim samen met een groep wetenschappers - waaronder de Fransman Paul Pelliot - en militairen naar China. Het team bezocht de streek tussen Tasjkent en Kashgar. In 1908 leidde hij een nieuwe expeditie naar China, nu ging het echter om een militaire expeditie, omdat het gebied dat het team bezocht van strategisch belang was voor de Russen. Het lag volgens de Russische regering ook binnen de Russische invloedssfeer. In 1910 werd hij bevorderd tot generaal-majoor.

Regent van Finland[bewerken]

Toen in augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak werd Mannerheim naar het front in Galicië gezonden. Hier leidde hij een Russisch cavalerieregiment dat tegen de Oostenrijk-Hongaarse troepen vocht. In december 1914 werd hij vanwege zijn goede prestaties als legercommandant onderscheiden met het St. Joriskruis, één van de hoogste Russische onderscheidingen. Nadien vocht hij aan het Russisch-Roemeense front. Na de Februarirevolutie (1917) werd Mannerheim gepromoveerd tot luitenant-generaal. In september 1917 viel Mannerheim van zijn paard en werd hij met ziekteverlof naar Odessa gestuurd om te revalideren. Na zijn herstel keerde hij naar Finland terug.

Finland werd in november 1917 een onafhankelijke staat. In januari 1918 benoemde het parlement hem tot opperbevelhebber van het Finse leger. Het Finse leger bestond toen slechts uit wat kleine regimenten en Witte Gardisten die in een strijd waren verwikkeld met de communistische Rode Legers van de Finse Socialistische Radenrepubliek. Tijdens de Finse Burgeroorlog verwierf Mannerheim de rang van generaal. Vanuit zijn hoofdkwartier in Seinäjoki gaf hij bevel de nog in Finland verblijvende Russische militairen te ontwapenen en gaf hij opdracht tot de vorming van een Fins leger. Tijdens de laatste weken van de burgeroorlog bevond Mannerheim zich in het buitenland. Juist in deze weken was er sprake van een ware Witte terreur. De Finse nationalisten sloten de bolsjewieken ("De Roden") op in concentratiekampen, waar ziekten en hongersnoden uitbraken. Veel bolsjewieken werden na een 'proces' geëxecuteerd. Mannerheim was een tegenstander van de represailles van de Witten.

Tijdens zijn afwezigheid voerde Mannerheim besprekingen in Londen en Parijs. Deze besprekingen resulteerden in de erkenning van de Finse staat door een aantal mogendheden.

Het Mannerheim Museum (Helsinki)

In september 1918 werd Mannerheim aangewezen als regent (Staatsprotector). Intussen ging een Finse delegatie naar Duitsland om een koning te vinden voor Finland. De keuze voor een Duitse prins lag voor de hand, omdat de Duitsers de Finse nationalisten hadden geholpen in hun strijd tegen het Rode Leger. De keuze viel op prins Frederik Karel van Hessen, een familielid van Wilhelm II van Duitsland. De val van het Duitse Keizerrijk en de victorie van de Entente-mogendheden in november 1918 leidde ertoe dat prins Frederik Karel (Väinö I) de troon niet besteeg. In 1919 werd Finland een republiek. Mannerheim was presidentskandidaat en nam het op tegen Kaarlo Juho Ståhlberg. Ståhlberg won de verkiezing en Mannerheim trok zich terug uit de politiek.

Winteroorlog en de Vervolgoorlog[bewerken]

Als maarschalk van Finland
Met Hitler in 1942

Tussen de wereldoorlogen in hield Mannerheim zich bezig met humanitair werk. Hij werkte voor het Rode Kruis van Finland en hij richtte de Mannerheim Kinderstichting op. Een voorstel van extreemrechts om hem na een coup te installeren als dictator wees hij van de hand. Er dient wel te worden opgemerkt dat Mannerheim in de jaren '30 een zekere sympathie aan de dag legde voor de extreemrechtse Lapua beweging. Na de verkiezing van Pehr Svinhufvud als president in 1931, werd Mannerheim benoemd tot voorzitter van de Nationale Defensie Raad. In 1933 ontving hij de rang van veldmaarschalk.

In november 1939 viel de Sovjet-Unie Finland aan. Mannerheim werd direct benoemd tot opperbevelhebber van het leger. Tijdens de Winteroorlog en de Vervolgoorlog vestigde Mannerheim zich in zijn hoofdkwartier in Mikkeli. De Finnen verzetten zich dapper tegen de Russen, maar in het voorjaar van 1940 capituleerden de Finnen en werd er een vredesverdrag (Vrede van Moskou) getekend. Finland verloor een aantal belangrijke gebieden en meer dan 200.000 Finnen moesten hun huizen ontvluchten. Er leefde na het verdrag dan ook een revanche-gedachte onder een aantal leidende Finse politici.

In 1941 vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. De Finse regering verklaarde hierop de oorlog aan de Sovjet-Unie. In deze Vervolgoorlog probeerde Finland de verloren gebieden terug te winnen. Mannerheim weigerde het Finse leger te laten vechten bij Leningrad, omdat dit niets te maken had met de Finse oorlogsdoelen.

Op 4 juni 1942, tijdens Mannerheims verjaardag, ontving hij de titel Maarschalk van Finland. Hij is de enige Fin in de geschiedenis met deze rang. Op zijn verjaardag werd hij ook bezocht door Adolf Hitler. Het bezoek was onaangekondigd en erg blij met het bezoek was Mannerheim niet. De Finse geheime dienst maakte een bewaard gebleven geluidsopname met een verborgen microfoon, een uniek document waarop Hitler met een charmante stem en een Weens accent over zijn strategie spreekt. Mannerheim werd door zijn eigen land onderscheiden met het Vrijheidskruis met diamanten en het naar hem genoemde "Mannerheimkruis". Mannerheim werd tot Grootmeester voor het leven van de militair Orde van het Vrijheidskruis benoemd.

President[bewerken]

In 1943 begon het tij te keren. De Sovjets sloegen terug en het Rode Leger plande een groot offensief om de Finnen te verslaan. President Risto Heikki Ryti en Mannerheim zochten naar vrede. Op 4 augustus 1944 trad president Ryti af en Mannerheim volgde hem op. Een maand later sloten Finland en de Sovjet-Unie een wapenstilstand. De oorlog was daarmee nog niet voorbij, omdat de nog in Finland verblijvende Duitse militairen nog moesten worden verjaagd. De strijd die de Finnen tegen de Duitsers streden heet de Laplandoorlog, omdat de oorlogshandelingen zich voornamelijk in Lapland (Noord-Finland) afspeelden.

Op 4 maart 1946 trad Mannerheim als president af. Hij werd opgevolgd door premier Juho Kusti Paasikivi.

Mannerheim's grave.jpg

In 1947 vertrok Mannerheim om gezondheidsredenen uit Finland. Hij vestigde zich in Montreux, waar hij zijn memoires schreef. Hij overleed op 28 januari 1951 in Lausanne. Mannerheim kreeg een staatsbegrafenis (4 februari 1951). Hij werd te ruste gelegd op de begraafplaats Hietaniemi (Helsinki).

In 1960 werd een ruiterstandbeeld van Mannerheim onthuld. Het staat in het centrum van Helsinki.

Privéleven[bewerken]

Mannerheim trouwde in 1892 met de Russische generaalsdochter Anastasia Nicolajevna Arapova (gest. 1936). Ze kregen 2 dochters, Anastasia (*11 april 1893), die na bekering tot het katholieke geloof later toetrad tot de Orde der Karmelieten en Sophie (*24 juli 1895). Sinds 1902 leefden Mannerheim en zijn vrouw gescheiden van tafel en bed. In 1919 werd er officieel een echtscheiding uitgesproken.

Militaire loopbaan[bewerken]

Keizerlijk Russisch Leger[1]
Mladschi unterofizer
Keizerlijk Russisch Leger
корнет
Keizerlijk Russisch Leger
Podporutschtik
Keizerlijk Russisch Leger
Porutschik
Keizerlijk Russisch Leger
Kapitein
Keizerlijk Russisch Leger
Podpolkownik
NAVO rang OR-5 NAVO rang OF-1 NAVO rang OF-1 NAVO rang OF-1 NAVO rang OF-2 NAVO rang OF-4
IRA R4Corp 1917.png Geen insigne IRA F1JunPor 1917 v.png IRA F1Por 1917 v.png IRA F2Capt 1917 v.png IRA F4LtCol 1917 v.png
1888 8 oktober 1889[2] 7 juli 1891[2] 30 augustus 1893[2] 6 december 1902[2] 7 oktober 1904[2]
Keizerlijk Russisch Leger[1]
Polkownik
Keizerlijk Russisch Leger
генерал-майор
Keizerlijk Russisch Leger
Kenraaliluutnantti
Fins Leger
Kenraali
Fins Leger
Sotamarsalkka
Fins Leger
Suomen marsalkka (ere-rang)
NAVO rang OF-5 NAVO rang OF-6 NAVO rang OF-8 NAVO rang OF-9 NAVO rang OF-10
IRA A-F5Col 1917 v.png IRA F6MajGen 1917 v.png IRA F7LtGen 1917 v.png Kenraali kauluslaatta.svg
Kenraali hihalaatta.svg
29 november 1905[2] 13 februari 1911[2] 25 april 1917[2] 27 januari 1918[2] 19 mei 1933[2] 4 juni 1942[2]

Decoraties[bewerken]

  • FFundBeob.JPG Gemeinsames Flugzeugfuhrer-Beobachter Abzeichen mit Brillianten
  • Gouden medaille van eer van de Litouwse Defensie Garde in 1926[35]
  • Orde van het Litouwse Rode kruis der Eerste Klasse op 10 november 1938[37]
  • 300ste verjaardag van de Romanov-dynastie[39]
  • Toekenning voor uitstekend paardrijden der Eerste Klasse[40]
  • Toekenning voor uitstekend paardrijden der Tweede Klasse[41]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Pehr Evind Perinpoika Svinhufvud af Qvalstad
Regent van Finland
1918-1919
Opvolger:
geen
Voorganger:
Risto Heikki Ryti
President van Finland
1944-1946
Opvolger:
Juho Kusti Paasikivi
Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Keizerlijk Russisch Leger werd opgeheven in 1917
  2. a b c d e f g h i j k http://www.mannerheim-ristinritarit.fi/ritarit?xmid=92
  3. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunnmerk.htm
  4. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/01.htm
  5. a b http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/03.htm
  6. a b http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/04.htm
  7. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/07.htm
  8. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/81.htm
  9. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/82.htm
  10. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/51.htm
  11. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/52.htm
  12. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/50.htm
  13. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/80.htm
  14. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/70.htm
  15. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/77.htm
  16. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/74.htm
  17. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/56.htm
  18. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/68.htm
  19. a b c d e f http://nl.ww2awards.com/person/34700
  20. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/64.htm
  21. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/65.htm
  22. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/66.htm
  23. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/67.htm
  24. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/63.htm
  25. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/72.htm
  26. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/73.htm
  27. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/75.htm
  28. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/83.htm
  29. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/84.htm
  30. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/85.htm
  31. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/53.htm
  32. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/54.htm
  33. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/86.htm
  34. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/76.htm
  35. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/79.htm
  36. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/71.htm
  37. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/78.htm
  38. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/69.htm
  39. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/62.htm
  40. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/60.htm
  41. http://www.mannerheim.fi/13_erity/kunniamerkit/61.htm