Carl Peter Thunberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carl Peter Thunberg
Carl Peter Thunberg.jpg
Standaardafkorting Thunb.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Carl Peter Thunberg aan te duiden bij het citeren van een botanische naam.

In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.

Portaal  Portaalicoon   Biologie
Portal.svg Portaal VOC

Carl Peter Thunberg (Jönköping, 11 november 1743 - Thunaberg (bij Uppsala), 8 augustus 1828) was een Zweedse natuuronderzoeker. Hij was een student van Carolus Linnaeus. Hij werd met de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) uitgestuurd naar Japan om als arts te dienen voor de daar aanwezige VOC-ers en om specimens te verzamelen. Hiervoor verbleef hij eerst drie jaar in Zuid-Afrika om Nederlands te leren. Op tochten in het binnenland verzamelde hij ook dier- en plantmateriaal.

In 1775 vertrok Thunberg naar Japan. Daar mocht hij de VOC-factorij op Dejima vrijwel nooit verlaten. Om toch aan zijn materiaal te komen, gaf hij zijn Europese medische kennis aan Japanse tolken in ruil voor specimens. In 1779 keerde hij terug naar Zweden, waar hij vernam dat Linnaeus een jaar eerder was overleden.

Het plantengeslacht Thunbergia is naar hem vernoemd.

Literatuur[bewerken]

  • Wolfgang Michel, Torii Yumiko, Kawashima Mabito: Kyûshû no rangaku - ekkyô to kôryû (ヴォルフガング・ミヒェル・鳥井裕美子・川嶌眞人共編『九州の蘭学 ー 越境と交流』, dt. Holland-Kunde in Kyushu - Grenzüberschreitung und Austausch). Shibunkaku Shuppan, Kyôto, 2009. ISBN 978-4-7842-1410-5


Bronnen, noten en/of referenties
  • Daniel Boorstin: The discoverers