Carl Zeiss AG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carl Zeiss AG
Carl Zeiss AG
Hoofdkantoor van Carl Zeiss AG
Hoofdkantoor van Carl Zeiss AG
Oprichting 1846
Hoofdkantoor Oberkochen (Duitsland)
Omzet € 4,16 miljard (2011/12)
Website www.zeiss.de
Portaal  Portaalicoon   Economie

Carl Zeiss is een Duitse fabrikant van optische systemen. Het bedrijf werd in 1846 opgericht door de Duitse opticus Carl Zeiss in Jena en is sindsdien actief in de fijnmechanische-optische industrie.

De hoofdzetel bevindt zich in Oberkochen in Baden-Württemberg. Er zijn ook vestigingen in Jena, Aalen, Berlijn, Göttingen, München en Wetzlar, en in de Verenigde Staten, Hongarije, China, Mexico, Zwitserland, Frankrijk, Wit-Rusland, Israël en het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis[bewerken]

De uit Weimar afkomstige Carl Zeiss opende in 1846 een fijnmechanische-optische werkplaats in Jena. In 1847 werd August Löber zijn eerste leerling en aan het einde van het jaar werden de eerste microscopen ontwikkeld. In 1852 stelde hij tien mensen te werk. Zeiss was niet tevreden over zijn microscopen, die allen een unicaat waren. Met de hulp van Ernst Abbe werd een succesvolle microscoop ontwikkeld waardoor het bedrijf sterk groeide. In 1875 werkten er 60 mensen voor Carl Zeiss. In 1888, het jaar van de de dood van Carl Zeiss, waren er dat al 327. De kwaliteit van het glas was wel nog een probleem waarvoor Zeiss en Abbe geen oplossing hadden, waarop Otto Schott erbij gehaald werd. In 1875 bood Zeiss aan Abbe aan om medevennoot te worden in het bedrijf.

In 1902 opende het bedrijf ook een vestiging in Wenen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf als een VEB geïntegreerd in de DDR-staatsindustrie. Dochterfirma Zeiss Ikon werd ook onteigend en werd nu VEB Zeiss Ikon. In 1955 werd in de fabriek in Jena de OPREMA gebouwd, de eerste computer in de DDR, er werden slechts twee exemplaren gebouwd. In 1961 kwam er de rekencomputer ZRA 1 die tot 1964 vervaardigd werd.

Na de oorlog werd in het Zuid-Duitse Oberkochen door het management en gevluchte oud-medewerkers een nieuw bedrijf, Opton Optische Werke Oberkochen GmbH, opgericht dat ook de naam Carl Zeiss aannam. De Hasselblad-camera's die bij de Apollo-maanlandingen werden gebruikt waren voorzien van objectieven van Carl Zeiss, terwijl het VEB Carl Zeiss Jena camera's leverde voor het Sojoez-ruimteprogramma van de Sovjet-Unie. Na de Duitse hereniging werden zowel de vestiging Oberkochen als die van Jena weer onder hetzelfde dak gebracht.

De voetbalclub FC Carl Zeiss Jena werd opgericht in 1903 door arbeiders van Carl Zeiss-fabriek en was erg succesvol in het Oost-Duitse voetbal.