Nationaal park Carlsbad Caverns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Carlsbad Caverns)
Nationaal park Carlsbad Caverns
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Nationaal park Carlsbad Caverns (Verenigde Staten)
Nationaal park Carlsbad Caverns
Locatie New Mexico, USA
Coördinaten 32° 11′ NB, 104° 27′ WL
Nabije plaats Carlsbad
Oppervlakte 3081
Opgericht 14 mei 1930
Bezoekersaantal 407.367 (in 2006)
Beheer National Park Service
kaart van het park
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Nationaal park Carlsbad Caverns
Werelderfgoed natuur
Nationaal park Carlsbad Caverns
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria vii, viii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 721
Inschrijving 1995 (19e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Nationaal park Carlsbad Caverns (Engels Carlsbad Caverns National Park) is een nationaal park en tevens werelderfgoed gelegen in de Guadalupe Mountains in de Amerikaanse staat New Mexico. Het park is vooral bekend vanwege de ondergrondse toeristische grotten. Deze grotten zijn voor toeristen op twee manieren te betreden; via de natuurlijke ingang en via een lift die meteen naar het 230 meter dieper gelegen gedeelte gaat.

Het park heeft twee registraties in het National Register of Historic Places: “The Caverns Historic District” en de “Rattlesnake Springs Historic District”[1]. Ongeveer een derde van het park is gereserveerd als beschermd natuurgebied.

Het park wordt het drukst bezocht tijdens de weekenden na Independence Day en Memorial Day.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van jongs af aan verkende Jim White (1882 - 1946) de grotten in het park met een zelfgemaakte touwladder. De meeste mensen geloofden destijds nog niet in het bestaan van de grotten. White gaf de meeste kamers in de grotten hun naam, waaronder de Big Room, New Mexico Room, King's Palace, Queen's Chamber, Papoose Room, and Green Lake Room. Hij gaf ook de meeste kenmerkende formaties in de grot hun namen zoals de Totem Pole, Witch's Finger, Giant Dome, Bottomless Pit, Fairyland, Iceberg Rock, Temple of the Sun, en Rock of Ages.

Het plaatsje Carlsbad en de grotten zijn vernoemd naar Karlsbad in Tsjechië.

De grotten[bewerken | brontekst bewerken]

Het park bevat in totaal 116 grotten.[2] Daarvan zijn enkel de Carlsbad Caverns en de Slaughter Canyon Cave open voor publiek. De Slaughter Canyon Cave is bovendien alleen te bezoeken via een georganiseerde tour onder leiding van een gids.[3]

De Lechuguillagrot, die in 1986 werd ontdekt, is in kaart gebracht tot een diepte van 489 meter. Daarmee is het de diepste kalksteengrot in de Verenigde Staten.

De Carlsbad Caverns bevat onder ander de op een na grootste ondergrondse grotkamer ter wereld; de Big Room, een kalksteenkamer met een lengte van 1219 meter, een breedte van 190.5 meter en een hoogte van 107 meter.[4]

Andere attracties[bewerken | brontekst bewerken]

In het park bevinden zich drie hikingroutes.

In een afgelegen stuk van het park bevindt zich een natuurlijke oase, waar onder andere 300 vogelsoorten leven.[5] Dit maakt deze plek geliefd voor vogelspotters.[6]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Carlsbad Caverns National Park op Wikimedia Commons.