Carolijn Brouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carolijn Brouwer
Afbeelding gewenst
Persoonlijke informatie
Volledige naam Carolijn Mariëlle Brouwer
Geboortedatum 25 juli 1973
Geboorteplaats Leiden
Lengte 1,82 m
Gewicht 63 kg
Sportieve informatie
Discipline zeilen
Olympische Spelen 2000, 2004, 2008
Portaal  Portaalicoon   Sport

Carolijn Mariëlle Brouwer (Leiden, 25 juli 1973) is een Nederlands/Belgisch zeilster. Ze nam driemaal deel aan de Olympische Spelen, waarvan tweemaal voor Nederland en eenmaal voor België.

Biografie[bewerken]

Hoewel geboren in Nederland, woonde ze in haar jeugd in Brazilië en (korter) in Zaïre. Rond haar veertiende keerde ze terug naar Nederland, waar ze haar doctoraalexamen Talen en Culturen van Latijns-Amerika behaalde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In deze periode begon ze met zeilen.

Brouwer behaalde haar eerste successen in de niet-Olympische klasse Laser Radial met als hoogtepunten het jeugdwereldkampioenschap in 1991 en het wereldkampioenschap in 1993. Door deze successen werd ze aangemoedigd om over te stappen naar de Olympische Europe-klasse en al vrij snel behaalde ze hierin de wereldtitels in 1996 en 1998. Door sterke concurrentie in eigen land van Margriet Matthijsse kon ze, ondanks haar wereldtitel in 1996, niet deelnemen aan de Olympische Zomerspelen van 1996 in Atlanta. Deelname aan Sydney 2000 dreigde in deze klasse eveneens aan haar voorbij te gaan vanwege opnieuw een sterkere Matthijsse. Brouwer veranderde daarom vlak voor de Spelen van klasse en dwong, samen met Alexandra Verbeek, een selectie af in de 470-klasse. Daarin werd ze elfde. Voor Athene 2004 werd ze geselecteerd in haar eigen Europe-klasse, maar voornamelijk door coaching-problemen kwam ze niet verder dan plaats negentien.

Na de Spelen van 2004 vormde ze samen met haar Belgische vriend Sébastien Godefroid een team in de Olympische Tornado-klasse, met als doel om op de Olympische Spelen van 2008 in Peking haar lang gekoesterde Olympische droom om een gouden medaille te winnen, alsnog waar te kunnen maken. Hiervoor liet ze zich naturaliseren tot het Belgische staatsburgerschap.

Palmares[bewerken]

  • 2000: 13e Tweepersoons Dinghy
  • 2004: 19e Eenspersoons Dinghy
  • 2008: 12e Mixed Multihull

Externe link[bewerken]