Carson McCullers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carson McCullers, gefotografeerd door Carl Van Vechten

Carson McCullers, geboren als Lula Carson Smith (Columbus, Georgia, 19 februari 1917Nyack, New York, 29 september 1967) was een Amerikaans schrijfster. Ze schreef fictie waarin de spirituele isolatie van de buitenstaanders in de zuidelijke staten van de VS werd beschreven.

Leven[bewerken]

Ze groeide op in Georgia, maar trok op 17-jarige leeftijd naar New York City om daar een cursus creatief schrijven te volgen aan de universiteit. Ze trouwde met James Reeves McCullers in 1937. Na het verschijnen van haar eerste roman The Heart Is a Lonely Hunter in 1940 werd zij door critici bejubeld als een nieuw wonderkind. Zij was toen 23 jaar en verhuisde permanent naar New York om daar haar kans als schrijver te wagen. In 1940 ging het echtpaar uit elkaar en in 1941 volgde de officiële scheiding. In deze periode leerde zij de Zwitserse schrijfster Annemarie Schwarzenbach kennen, aan wie ze haar tweede roman Reflections in a Golden Eye opdroeg. McCullers hevige verliefdheid kon Schwarzenbach niet beantwoorden, maar de beide schrijfsters bleven wel bevriend en onderhielden een correspondentie.[1] In 1945 trouwde zij opnieuw met James Reeves McCullers. Drie jaar later ondernam zij een zelfmoordpoging. [2] In 1953 probeerde haar echtgenoot haar over te halen om samen met hem zelfmoord te plegen. McCullers verliet hem echter, waarna hij een overdosis slaapmedicatie innam en overleed.

McCullers had een zwakke gezondheid en werd haar hele leven geplaagd door ziekte, met name reuma, longontstekingen en kanker. Uiteindelijk overleed ze in 1967 aan een zware hersenbloeding.

Werk[bewerken]

Zij liet een oeuvre na van vijf romans, twee toneelstukken, twintig korte verhalen, meer dan twee dozijn non-fictiestukken, een boek met kinderverzen, een klein aantal gedichten en een onvoltooide autobiografie.Zij wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw, vooral om haar romans The Heart Is a Lonely Hunter, Reflections in a Golden Eye en The Member of the Wedding en de verhalenbundel The Ballad of the Sad Café. Zij werd bekroond voor haar toneelversie van The Member of the Wedding. Haar werk werd hoofdzakelijk gepubliceerd in de periode tussen 1943 en 1950.

Bibliografie[bewerken]

 • The Heart is a Lonely Hunter (roman, 1940)
 • Reflections in a Golden Eye (roman, 1941)
 • The Member of the Wedding (roman, 1946)
 • The Ballad of the Sad Cafe (verhalen, 1951)
 • The Square Root of Wonderful (toneelstuk, 1958)
 • A Clock Without Hands (roman, 1961)
 • Sweet as a Pickle and Clean as a Pig (gedichten, 1964)
 • The Mortgaged Heart (ongepubliceerd werk, postuum uitgegeven in 1972)
 • Illumination and Night Glare (onvoltooide autobiografie, 1967, postuum uitgebracht in 1999)

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Alexandra Lavizzari: Fast eine Liebe. Annemarie Schwarzenbach und Carson McCullers, Ebersbach, Berlin, 2008. ISBN 978 3 938740 55 2
 2. Dews, Carlos, Carson McCullers (1917-1967), The New Georgia Encyclopedia, November 7, 2005.