Cascadecomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cascadecomplex
Het westelijke gedeelte van het Cascadecomplex in 2009, met op de voorgrond het Noord-Willemskanaal. Links de woontoren De Regentes.
Het westelijke gedeelte van het Cascadecomplex in 2009, met op de voorgrond het Noord-Willemskanaal. Links de woontoren De Regentes.
Locatie Groningen
Huidig gebruik kantoren
Bouw gereed 2001
Architect Bonnema Architecten
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Cascadecomplex (2001) is een groot kantoorgebouwencomplex in de Nederlandse stad Groningen, even ten westen van het Groninger hoofdstation. Het werd ontworpen door Bonnema Architecten, het bureau van de Nederlandse architect Abe Bonnema (1926-2001).

Het complex dankt zijn naam aan het terrein tussen de kantoren, dat aflopend is aangelegd zoals bij een waterval waarbij het water trapsgewijs van de rotsen valt. Onder de gebouwen is een parkeergarage aangelegd. Op kantoorniveau heeft de bestrating verscheidene kleuren gekregen, die de sfeer van een Italiaans plein rond de waterval moeten benadrukken.

In het Cascadecomplex zijn onder meer verschillende Rijksdiensten, de Groninger Archieven en de Sociale Verzekeringsbank gevestigd. Er zijn niet alleen kantoren gebouwd, aan het begin van het complex staat een woontoren, De Regentes. Naast de toren werd in 2005 de acht meter hoge sculptuur Ultra van Silvia B. geplaatst. Aan de oostkant van het complex zijn 22 bronzen mensfiguren van Henk Visch te vinden.

Bronnen, noten en/of referenties