Caspar van Wittel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
"De Engelenburcht te Rome vanuit het zuiden gezien" door Casper van Wittel, ca. 1690

Casper Adriaensz. van Wittel (geboren als Jasper van Wittel, ook bekend als Gaspare Vanvitelli, Gasparo degli Occhiali en bijnaam Piktoors of Toorts van Amersfoort) (Amersfoort, 1653 - Rome 13 september 1736) was een Nederlands landschapsschilder.

Hij was in de leer bij Thomas Jansz van Veenendaal voor 4 of 5 jaar en dan bij Matthias Withoos voor 7 jaar, tot Withoos Amersfoort verliet voor Hoorn.[1] Hij werd vermoedelijk beïnvloed door Nederlandse landschapskunstenaars zoals Jan van der Heyden en Gerrit Berckheyde. Zijn eerste werken werden gemaakt in Hoorn in 1672, maar ca. 1675 vestigde hij zich in Rome waar hij carrière maakte als kunstschilder. Net als zijn vroegere leermeester Matthias Withoos, werd hij lid van de Bentvueghels, een vereniging van voornamelijk Nederlandse en Vlaamse kunstenaars werkzaam in Rome, onder de bijnaam (de zogenaamde bentnaam) "Piktoors" of "Toorts van Amersfoort".[2][3]

Hij huwde te Rome in 1697, en bleef het grootste deel van zijn leven actief in die stad. Tussen 1694 en 1710 reisde hij door Italië en schilderde in plaatsen zoals Florence, Bologna, Ferrara, Venetië, Milaan, Piacenza en Napels. Hij is één van de belangrijkste grondleggers van de zogeheten vedute, stadsgezichten. Zijn zoon Lodewijk werd de belangrijkste 18de eeuwse architect van Italië onder de naam Luigi Vanvitelli.[3]

In Luigi’s biografie staat vermeld dat zijn vader in juli 1656 geboren was, maar op Van Wittels graf in Rome staat dat hij in 1736 op 83-jarige leeftijd stierf.

Casper van Wittel komt onder de naam Jasper van Wittel, als leerling van Matthias Withoos, voor in de historische roman Ander licht van Rosita Steenbeek.

Noten[bewerken]

  1. Biografische gegevens bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie
  2. Gasper van Wittel gebentnaamt de Toorts van Amersfoort in Arnold Houbraken's Schouburg
  3. a b Biografische gegevens op Hadrianus

Externe links[bewerken]