Casparis Haanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Casparis Haanen
Portret van Casparis Haanen, 1815, door W.A. Haanen, Utrechts Archief
Persoonsgegevens
Geboren Bilzen, gedoopt 17 juni 1778
Overleden Amsterdam, 25 januari 1849
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunsthandelaar, knipkunstenaar, kunstschilder en tekenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1793 - 1849
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Casparis Haanen (Bilzen, gedoopt 17 juni 1778 - Amsterdam, 25 januari 1849) was een Nederlandse knipkunstenaar, kunstschilder en tekenaar.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Haanen werd in 1778 in Bilzen geboren. Hij was kunsthandelaar en tevens knipkunstenaar. Haanen woonde en werkte tot omstreeks 1830 in Utrecht. Deze periode werd rond 1812/1814 onderbroken door een verblijf in het Brabantse Oosterhout. Omstreeks 1830 verhuisde hij naar Amsterdam. Hij bekwaamde zich tevens als kunstschilder en specialiseerde zich in het schilderen van kerkinterieurs. Daarnaast schilderde hij stillevens en landschappen. Van zijn geknipte silhouetten bevinden zich meerdere exemplaren in de collectie van het Rijksprentenkabinet. Naast kunstschilder en kunsthandelaar was Haanen ook restaurateur.

Werk van Haanen bevindt zich onder meer in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Rijksprentenkabinet en het Kröller-Müller Museum.

Haanen trouwde met Isabella Johanna Sangster. Van hun kinderen werden Adriana Johanna, Elisabeth Alida, George Gilles en Remigius Adrianus ook kunstschilder. Haanen overleed in januari 1849 op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

Zie de categorie Casparis Haanen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.