Catalaanse Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Catalaanstalige Wikipedia
Catalaanse Wikipedia
Screenshot-catalan-wikipedia.jpg
Type Open inhoud
Taal Catalaans
Registratie Vrije keuze
Eigenaar Wikimedia Foundation
Auteur(s) Wikipedia-gemeenschap
Opgericht 2001
Status Actief
URL ca.wikipedia.org
Portaal  Portaalicoon   Media

De Catalaanstalige uitgave van Wikipedia is een online encyclopedie. In het Catalaans wordt de encyclopedie Viquipèdia genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Op 16 maart 2001 maakte Jimmy Wales bekend dat hij Wikipedia's wilde maken in verschillende talen en dat er speciale aandacht was voor een Catalaanstalige uitgave.[1] De eerste tests werden gedaan op Duitstalige Wikipedia en een paar minuten later werd de Catalaanstalige Wikipedia gecreëerd, als derde versie van Wikipedia na de Engels- en de Duitstalige. Deze Wikipedia had einde mei 2012 al meer dan 375.000 artikelen.

Erkenning[bewerken]

In 2013 kreegt de Catalaanse Wikipedia de Premi 31 de desembre van het Obra Cultural Balear voor zijn bijdrage aan de normalisering van de taal.[2] Ze is ook in 2014 een van de drie kandidaten voor de eerste prijs Martí Gasull i Roig van het Plataforma per la Llengua.[3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bericht van Jimmy Wales
  2. «L'OCB guardona la protesta cívica dels docents balears. L'Obra Cultural Balear premia també la contribució de la Viquipèdia a la normalització», El Punt Avui, 4 december 2013 (in het Nederlands: Het OCB vereremekrt het burgerprotest van de onderwijzers van de Balearen en eveneens de bijdrage van Wikipedia voor de normalizering [van de taal].)
  3. «En marxa les votacions del premi Martí Gasull de llengua», El Punt Avui, 11 januari 2014