Catawiki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Catawiki logo

Catawiki is een online veiling en wiki-verzameling van verzamelaarscatalogi, die kan worden bewerkt door elke geregistreerde gebruiker. De veranderingen worden door experts gecontroleerd. De originele versie was in het Nederlands; in 2011 zijn ook een Frans-, Duits- en Engelstalige versie gelanceerd. Sinds 2011 organiseert Catawiki ook veilingen in een groot aantal categorieën.

Het doel is om papieren verzamelaarscatalogi te vervangen. Die zijn immers vaak moeilijk toegankelijk, verouderd en geschreven door een kleine groep verzamelaars. Daarnaast is het de bedoeling om catalogi te maken voor onderwerpen waarvoor nog geen catalogi bestonden.[1] Bewerkers kunnen ook hun eigen verzameling bijhouden of een gratis webwinkel openen waar ze artikelen te koop kunnen aanbieden. Er zijn ook fora voor discussie.

Catawiki is begonnen met een afdeling stripboeken, en die afdeling is nog altijd de grootste, met in december 2011 meer dan 285.000 artikelen. In totaal zijn er in december 2011 zeventig rubrieken. In oktober 2009 waren er ruim 500.000 artikelen beschreven in de catalogus,[2] In december 2011 waren dit er al ruim 1,2 miljoen en dit groeide door naar meer dan 2,5 miljoen in september 2014.

Inkomsten worden behaald uit verkoop.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Catawiki is opgericht door de Nederlanders René Schoenmakers, een stripverzamelaar, en Marco Jansen, een programmeur. De site ging op 10 september 2008 de lucht in.[4] Om een vliegende start te garanderen hebben zij de rechten gekocht van een bestaande Vlaamse stripdatabase met 110.000 ingangen. In 2009 trad Erik Boeré, uitgever van CD- and DVD-ROM-catalogi van postzegels, munten en telefoonkaarten, toe tot Catawiki en hij voegde zijn grote databases aan Catawiki toe, waardoor een van de grootste online postzegelcatalogi ontstond, met een goede thematische zoekfunctie.

In oktober 2009 werd de site genomineerd voor een Accenture Innovations Award als het "Beste Web Concept".[2] In november 2010, the site won the Accenture Innovations Award for "Best Web Concept" and the Audience Award,[5] maar won uiteindelijk niet. De site biedt tegenwoordig ook origineel artwork te koop aan, waaronder Fokke & Sukke.[6] Verzamelaars kunnen hun werk ook verkopen via de recent geopende marktplaats.[3]

Veiling[bewerken]

Catawiki organiseert sinds 2011 ook veilingen. In de loop van de tijd is het aantal categorieën fors uitgebreid. Anno 2014 worden er wekelijks gemiddeld 40 veilingen georganiseerd. Deels gaat het om terugkerende rubrieken, zoals stripboeken, ansichtkaarten en postzegels. Daarnaast worden er wekelijks een aantal aparte themaveilingen georganiseerd, rondom een bepaald thema of een persoon. Zo zijn er veilingen geweest rondom Heleen van Rooijen, Gerard Reve en Boudewijn Büch. Professionele aanbieders en particulieren kunnen kavels aanleveren voor de veiling. Vervolgens maakt een veilingmeester een inschatting van de waarde van het kavel en maakt op basis daarvan een keuze of het kavel tot de onlineveiling wordt toegelaten.

Layout[bewerken]

Elk artikel heeft een aparte pagina per versie/druk. Er wordt o.a. vermeld welke bewerkers het artikel bezitten, wie het te koop aanbiedt, wat het waard is in verschillende condities (nieuwstaat, bijna nieuwstaat, goede staat, redelijke staat) en veel catalogus-informatie. Zo veel mogelijk worden de artikelen ook afgebeeld.

Internationaal[bewerken]

Tot 2010 Catawiki was alleen beschikbaar in het Nederlands, toegankelijk via Catawiki.nl en de Belgische mirror catawiki.be. Sinds maart 2011 is de website ook beschikbaar in het Engels via catawiki.co.uk en catawiki.com. De site is vertaald vanuit het Nederlands en aangepast aan de Engelse markt. De makers proberen een wereldwijde standaard te bereiken voor online catalogi die ook geschikt zou moeten zijn voor musea en bibliotheken.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Catawiki maakt het verzamelaars makkelijk, 13 december 2008, Leontien Van Engelen, Leidsch Dagblad
  2. a b "Catawiki genomineerd voor Accenture Innovations Awards", blikopnieuws.nl, 29 oktober 2009.
  3. a b Starkenburg, Jannemiek. Catawiki lanceert marktplaats. Emerce (3 februari 2011) Geraadpleegd op 17 maart 2013
  4. Gratis webcatalogus Catawiki van start gegaan. Stripschrift (10 September 2008) Geraadpleegd op 27 maart 2013
  5. Catawiki wint Best Website Award en Publieksprijs. NOM (3 Nnvember 2010) Geraadpleegd op 27 maart 2013
  6. "Boekensnippers", Knack, 8 November 2009. Geraadpleegd op 27 maart 2013.