Catch Me If You Can (2002)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Catch Me If You Can
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Steven Spielberg
Producent Steven Spielberg
Walter F. Parkes
Scenario Jeff Nathanson
Gebaseerd op Catch Me If You Can
van Frank Abagnale jr.
en Stan Redding
Hoofdrollen Leonardo DiCaprio
Tom Hanks
Christopher Walken
Martin Sheen
Nathalie Baye
Muziek John Williams
Montage Michael Kahn
Cinematografie Janusz Kamiński
Productiebedrijf Amblin Entertainment
Parkes/MacDonald
Productions
Kemp Company
Splendid Pictures
Distributie DreamWorks Pictures
Première 18 december 2002
(Los Angeles)
Vlag van Nederland 6 februari 2003
Vlag van België 12 februari 2003
Genre Biografisch / Misdaad
Speelduur 141 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 52 miljoen US$
Opbrengst US$ 352,1 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Catch Me If You Can is een Amerikaanse film uit 2002 van Steven Spielberg. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, geschreven door Jeff Nathanson naar het autobiografische boek Makkelijk Geld van Frank Abagnale jr.

Zowel de muziek geschreven door John Williams als acteur Christopher Walken werden voor Catch Me If You Can genomineerd voor een Academy Award. Tien filmprijzen werden de film daadwerkelijk toegekend, waaronder een BAFTA Award en een Screen Actors Guild Award (beide voor Walken).

Samen met de films Artificial Intelligence: A.I. en Minority Report vormt deze film de "Running man"-trilogie van Spielberg. In elk van deze films is iemand op de vlucht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint in de jaren 50 en 60. Wanneer de ouders van Frank Abagnale Jr. gaan scheiden, besluit hij de wereld in te trekken. Hij doet net alsof hij een co-piloot is zodat hij makkelijker vervalste cheques kan verzilveren bij banken en hotels. Ook kan hij gratis reizen met het vliegtuig. Als de politie hem op het spoor is naar aanleiding van die gratis vluchten, verlegt hij zijn terrein. Hij doet zich voor als dokter met een vals diploma en zonder medische kennis wordt hij hoofd van een afdeling. In dat ziekenhuis komt hij een meisje tegen op wie hij verliefd wordt. Omdat haar vader advocaat is, besluit hij ook advocaat te worden. Wanneer hij met haar wil trouwen, komt de FBI het verlovingsfeest binnenvallen. Abagnale ontsnapt en zegt tegen zijn verloofde dat zij hem moet opwachten op het vliegveld. Daar ziet hij dat zijn verloofde de FBI heeft gewaarschuwd.

Abagnale gaat er weer vandoor als co-piloot richting Frankrijk naar het geboortedorp van zijn moeder. Hier gaat hij verder met het verzilveren van valse cheques. De FBI vindt Abagnale in 1969. Hij wordt gestraft met 12 jaar gevangenisstraf. In totaal had hij in zijn leven 2,5 miljoen dollar aan valse cheques uitgeschreven.

Gedurende zijn periode in de cel werd hem af en toe raad gevraagd met betrekking tot vervalste cheques. Na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten, wordt hij na een voorstel van Carl Hanratty, de FBI-agent die hem al jaren achterna zat, aangenomen als specialist in fraudezaken bij de FBI.

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frank W. Abagnale zelf is ook een keer te zien als een politieagent in de film, als cameo.