Catharina Howard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Catherina Howard
ca. 1523-1542
Schilderij van Hans Holbein de Jonge
Koningin van Engeland
Periode 1540-1541
Voorganger Anna van Kleef
Opvolger Catharina Parr
Vader Edmund Howard
Moeder Joyce Culpeper
Handtekening Handtekening

Catherine Howard (Lambeth, ca. 1523Londen, 13 februari 1542) was koningin van Engeland van 1540 tot 1541. Zij was de vijfde echtgenote van Hendrik VIII.

Catherine was een dochter van Lord Edmund Howard en een kleindochter van Thomas Howard, 2de hertog van Norfolk. Ook was zij een nicht van Anna Boleyn, de tweede echtgenote van Hendrik. Net als Anna zou zij aan haar eind komen op het schavot van Tower Green, bij de Tower of London. Hoewel zij persoonlijk verarmd was, bezat zij een machtige familienaam en daarmee verkreeg zij een positie als hofdame bij Hendriks vierde vrouw Anna van Kleef. Catharine's moeder Joyce Culpeper overleed toen Catharine nog jong was en een deel van haar jeugd bracht zij daarna door bij haar stiefgrootmoeder, Agnes hertogin van Norfolk.

Eenmaal aan het hof boeide zij Hendrik zozeer dat hij met haar, eerst in het geheim en enkele maanden later (op 8 augustus 1540) officieel, zijn vijfde huwelijk sloot. Catherine was jong (ruim 30 jaar jonger dan haar man) en de vraag is soms waarom zij met hem trouwde, maar net als de tweede vrouw van Hendrik, Anna Boleyn, was zij slechts het slachtoffer en de pion van haar ambitieuze mannelijke familieleden. Hendrik was gek op haar, bedolf haar onder geschenken en noemde haar zijn 'roos zonder doorn'.

Na in het huwelijk te zijn getreden kreeg zij een affaire met Thomas Culpeper, waarbij Lady Rochford als tussenpersoon fungeerde. Tegenstanders beschuldigden haar van een vroegere ontuchtige levenswandel, wat zij zelf ook toegaf. In de periode dat ze bij Agnes hertogin van Norfolk woonde, had ze op haar dertiende een affaire met Henry Mannox, haar muziekleraar en op haar vijftiende met Francis Dereham. Zij ontkende echter schuldig te zijn aan ontrouw sinds haar huwelijk met de koning. En het zijn ook voornamelijk de door de aartsbisschop van Canterbury (Cranmer) gevoede roddels, die haar lot hebben bezegeld; Cranmer vond de macht van de Norfolk-clan namelijk te groot worden. Na slechts zeventien maanden huwelijk werd zij gearresteerd wegens overspel. De koning weigerde aanvankelijk geloof te hechten aan de beschuldigingen, maar die bleken niettemin overtuigend. Culpeper en Dereham werden geëxecuteerd op 10 december 1541. Culpeper werd onthoofd, Dereham wachtte een wreder lot; hij werd gehangen, getrokken en gevierendeeld. Catherine Howard en lady Rochford werden onthoofd op 13 februari 1542.

Zie de categorie Catherine Howard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.