Catharina van Bourbon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grafsteen van Catharina van Bourbon in de Sint-Stevenskerk in Nijmegen.

Catharina van Bourbon (144021 mei 1469) was van 1465 tot 1469 hertogin van Gelre als echtgenote van Adolf van Egmont.

Ze was een dochter van hertog Karel I van Bourbon en zijn vrouw Agnes van Bourgondië. Op 28 december 1463 trouwde ze met Adolf van Egmont, die in 1465 zijn vader Arnold van Egmont opvolgde als hertog van Gelre. Bij hem had ze twee kinderen:

Ze overleed in 1469 en werd bijgezet in een eigen grafkelder in de Sint-Stevenskerk in Nijmegen.[1] Dankzij het geld dat zij in haar testament daarvoor beschikbaar had gesteld, werd de Stevenskerk in 1475 verheven tot kapittelkerk. Haar zoon Karel liet in 1512 recht boven haar graf een tombe plaatsen, die nog steeds te zien is op het koor voor het hoofdaltaar.

Bronnen

  • Dekker, Dirk-Jan, Grote of St.-Stevenskerk Nijmegen. Artikelen over de grafkelder en de graftombe van Catharina van Bourbon. Geraadpleegd 6-8-2012.
  • Isenburg, Wilhelm Karl Prinz von, & Frank Baron Freytag von Loringhoven (1956) Europäische Stammtafeln. Stammtafeln zur Geschichte der europäischen Staaten, Marburg: J. A. Stargard, Band II, Tafel 30.
  • Scheltema, P.H. (14 september 1895) 'De St.-Stevenskerk te Nijmegen', De Opmerker, 30e jaargang, nummer 37, pp. 291-292. Zie TU Delft scan 1 en scan 2.

Voetnoten

  1. Hoewel de grafkelder ook bedoeld was voor haar man en kinderen, werd alleen Catharina er destijds begraven. Adolf van Gelre werd begraven in de kathedraal van Doornik. Zoon Karel werd bijgezet in een praalgraf in de Eusebiuskerk te Arnhem. En dochter Filippa werd begraven in de Église des Cordeliers in Nancy. Bijna twee eeuwen later werd wel de op 10 juni 1759 overleden hertog Lodewijk Frederik van Saksen-Hildburghausen (1710-1759) in de kelder bijgezet. Lodewijk Frederik was militair in keizerlijke dienst geweest, was later opperbevelhebber van het leger van Beieren geworden en had zijn loopbaan afgesloten als gouverneur van Nijmegen. Zie het artikel over de grafkelder van Catharina van Bourbon op de website van Dirk-Jan Dekker en het lemma over Ludwig Friedrich von Sachsen-Hildburghausen in de Duitse Wikipedia.