Cathy Coudyser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cathy Coudyser
Cathy Coudyser, Volksvertegenwoordiger N-VA
Volledige naam Cathy Coudyser
Geboren Knokke-Heist, 14 december 1969
Kieskring West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij N-VA
Functies
2007 - 2012 OCMW-raadslid Knokke-Heist
2012 - 2014 Volksvertegenwoordigster[1]
2013 - heden Gemeenteraadslid Knokke-Heist
2014 - heden Vlaams Parlementslid[2]
2014 - 2019
2021 - heden
Deelstaatsenator[3]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Cathy Coudyser (Knokke-Heist, 14 december 1969) is een Belgisch politica voor N-VA.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cathy Coudyser studeerde regentaat aan het Sint-Andreasinstituut in Brugge; ze is regent Frans-Geschiedenis-Economie. Na een korte periode als lerares aan de Hotel- en Toerismeschool Spermalie, maakte ze de overstap naar de financiële wereld als adviseur sparen en beleggen bij KBC. In 1999 werd Coudyser meewerkende echtgenote in een juwelierszaak.

In 2003 werd Coudyser verkozen tot voorzitter van N-VA Knokke-Heist, wat ze bleef tot in 2011. In datzelfde jaar werd ze eveneens verkozen tot lid van het arrondissementeel bestuur van de afdeling N-VA Brugge-Torhout-Oostkust. In 2010 werd Coudyser secretaris van dat bestuur alsook lid van de partijraad van de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Cathy Coudyser werd in 2006 actief in het lokale bestuur van Knokke-Heist, waar ze van 2006 tot 2012 OCMW-raadslid was.[4] Sinds 2013 zetelt Coudyser als gemeenteraadslid en N-VA-fractieleidster in Knokke-Heist.

In november 2012 legde Cathy Coudyser de eed af als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers waar ze Manu Beuselinck uit Oostende opvolgde.[5] Ze bleef er zetelen tot mei 2014.

In het federale parlement was ze lid van de Commissie voor het Bedrijfsleven, het Wetenschapsbeleid, het Onderwijs, de Nationale Wetenschappelijke en Culturele Instellingen, de Middenstand en de Landbouw. Coudyser was ook vast lid van de Commissie voor de Naturalisaties.[6] In de commissies werkte Coudyser rond de thema's bedrijfsleven, prijzenbeleid, ondernemersklimaat en de federale wetenschappelijke en culturele instellingen.

Op 25 mei 2014 werd Cathy Coudyser verkozen tot Vlaams Parlementslid. In het Vlaams Parlement werd ze vast lid van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Zij werd ook vast lid van de Commissie voor de Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid. Als plaatsvervangend lid ging zij ook zetelen in de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking, Toerisme en Onroerend Erfgoed en in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.[4] In mei 2019 werd ze herkozen en sinds oktober 2019 is Coudyser in het Vlaams Parlement voorzitter van de commissie Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme. Daarnaast zetelde ze van 2014 tot 2019 als deelstaatsenator in de Senaat. In 2021 werd Coudyser opnieuw senator in opvolging van Philippe Muyters.[7]

Cathy Coudyser is gehuwd en heeft een dochter.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]