Cecily Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cecily Brown, 2012

Cecily Brown (Londen, 1969) is een Britse kunstschilderes van hedendaagse kunst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cecily Brown behaalde het B-TEC Diploma in Art and Design aan de Epsom School of Art in Surrey, Engeland (1985–1987), volgde tekenklassen aan het Morley College in Londen, 1987–1989 en verkreeg een BA in Fine Arts aan de Slade School of Art, Londen (1989–93). Hierna vestigde ze zich in New York.

Browns werk was te zien op de Whitney Biennial in 2004 in New York, The Triumph of Painting bij de Saatchi Gallery, London and “Greater New York” bij P.S. 1 in New York. Ze heeft geëxposeerd bij galeries en musea zoals o.a. Contemporary Fine Arts in Berlijn, MACRO in Rome en Museum der Moderna in Salzburg. Ze is ook vertegenwoordigd bij Gagosian Gallery in New York.

Cecily Brown woont en werkt het grootste deel van haar carrière in New York. Haar werk heeft de aandacht getrokken van bekende kunstverzamelaars als Elton John en Michael Ovitz. Brown is de dochter van de schrijfster Shena Mackay en van David Sylvester, een toonaangevende Britse kunstcriticus.

Schilderstijl[bewerken | brontekst bewerken]

Haar schilderstijl is sensueel en bevat elementen van het het werk van Milo Manara. Cecily Browns schilderijen combineert figuratie en abstracte kunst.

Cecily Brown vindt daarnaast inspiratie bij oude meesters als Rubens, Poussin of Titiaan, maar ook bij moderne kunstenaars als Willem de Kooning en Arshile Gorky. Met de eersten deelt ze haar liefde voor het menselijk lichaam, met de moderne meesters haar voorkeur voor grote doeken en expressieve stijl.

Haar werk is opgenomen in collecties als het Guggenheim Museum, het Whitney Museum of American Art in New York en Tate Modern in London.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Based on a true story van 20 november 2010 t/m 27 februari 2011 in het GEM (museum voor actuele kunst) in Den Haag

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]