Cernavodăcultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cernavodăcultuur
Cernavodăcultuur in relatie tot de jamnacultuur
Regio Roemenië en Bulgarije
Periode kopertijd
Datering ca. 4000-3200 v.Chr.
Typesite Cernavodă
Voorgaande cultuur Gumelnițacultuur
Sredny Stogcultuur
Volgende cultuur Badencultuur
Oesatovocultuur
Ezerocultuur
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Cernavodăcultuur (ca. 4000-3200 v.Chr.) was een late kopertijd-cultuur langs de benedenloop van de Boeg, Donau, de kust van de Zwarte Zee en landinwaarts in het huidige Roemenië en Bulgarije. Ze is vernoemd naar de Roemeense stad Cernavodă.

Het is een opvolger van en neemt ongeveer hetzelfde gebied in als de eerdere Gumelnițacultuur. Tussen de culturen lijkt een vernietigingslaag aanwezig te zijn.

De cultuur is onderdeel van het zogenaamde "Balkan-Donau-complex" dat zich uitstrekt over de gehele lengte van de rivier en via de Elbe en de Badencultuur tot in Noord-Duitsland. Het noordoostelijke deel wordt gezien als de voorganger van de Coțofenicultuur.

Het wordt gekenmerkt door verdedigde heuveltopnederzettingen. Het aardewerk toont overeenkomsten met dat gevonden verder naar het oosten op de Pontisch-Kaspische Steppe. Ook de begravingen tonen gelijkenissen met die verder naar het oosten. In het kader van de koerganhypothese wordt dit verklaard als een binnendringen van Indo-Europeanen.