Charles Cros

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles Cros

Charles Cros (Fabrezan, 1 oktober 1842 - Parijs, 9 augustus 1888) was een Frans dichter en uitvinder.

Dichter[bewerken]

De eerste gedichten van Charles Cros verschenen in de driedelige bloemlezing Le Parnasse contemporain. Hij hield zich op in de surrealistische en symbolistische schrijverskringen van die tijd, bij de Zutisten en de Hydropathes. Bekendheid verwierf Cros met zijn lange literaire monologen, die hij onder andere in het theatercafé Le Chat Noir voordroeg.

Uitvinder[bewerken]

Cros was bijna de uitvinder van de fonograaf geweest, de voorloper van de platenspeler. In april 1877 liet hij de Académie des sciences in Parijs weten dat geluidsgolven gemeten konden worden met een stift die op een vibrerend membraan bevestigd was. Verder legde hij uit dat men dan ook de geluidsgolven in metaal zou kunnen graveren en het geluid met een naald zou kunnen reproduceren. Voordat hij zijn idee verder kon uitwerken of een model bouwen, wist Thomas Edison echter al de eerste werkende fonograaf te ontwikkelen.

Cros meende verder dat waargenomen lichtpuntjes op Mars en Venus het stadslicht van grote steden op die planeten was. Zijn idee om een reusachtige spiegel te bouwen om met de planeetbewoners te communiceren, vond echter geen weerklank bij de Franse regering.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ley, Willy. Rockets, Missiles, and Space Travel. New York: Viking Press, 1958.