Charles Frederick Worth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles Frederick Worth
Haute-couture kleed

Charles Frederick Worth (1825 - 1895) is een Engelsman en grondlegger van de Franse haute couture.

Na een opleiding van zeven jaar in de Londense textielbranche kwam Charles Frederick Worth als twintigjarige modeontwerper naar Parijs. Dertien jaar later, in 1858 vestigde hij met zijn Zweedse partner Boberg in de Rue de la Paix een eigen haute couturehuis, dat hij vanaf 1871 alleen leidde.

Worth was de eerste modeontwerper die tot sterstatus uitgroeide, doordat hij zijn kledingstukken als kunstwerken signeerde. Bovendien presenteerde hij één keer per jaar een nieuwe collectie en introduceerde hij zodoende de verkoopbevorderende constante van verandering in de mode, waarvan alle ontwerpers ook tegenwoordig nog profiteren.

Hij was de eerste couturier die mannequins in plaats van paspoppen gebruikte voor de presentatie van zijn nieuwste modellen. Hij ontwierp de gekunstelde crinoline, de cul de paris en enkele snijtechnieken die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit de modegeschiedenis. Er werd op de wereldtentoonstelling niet eens een nieuwe lijn gepresenteerd. De eigenlijke sensatie werd veroorzaakt door de optimistische zendingsdrang van de nieuwe couturiers, die zich allemaal oriënteerden op Worth. De ontwerper zelf was toen al vijf jaar dood. Worth had als eerste een Engelse kniptechniek met de Franse pracht en praal gecombineerd. Daarmee was hij de eerste echte couturier. Hij werkte als keizerlijk couturier in Parijs.

Bron[bewerken]