Charles Ruggles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Ruggles
Ruggles in 1963
Algemene informatie
Volledige naam Charles Sherman Ruggles
Geboren 8 februari 1886
Overleden 23 december 1970
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1914-1968
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Charles Sherman Ruggles (Los Angeles, 8 februari 1886 - aldaar, 23 december 1970) was een Amerikaans theater-, film- en televisieacteur die zich profileerde in komische rollen. Hij was de broer van filmregisseur Wesley Ruggles en zijn carrière in Hollywood overspande meer dan zestig jaar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ruggles werd geboren in Los Angeles en groeide daar aanvankelijk op. Toen zijn moeder werd doodgeschoten door een gewapende overvaller, verhuisde hij met zijn broer naar familie in San Francisco. Hij volgde aanvankelijk een opleiding om dokter te worden, maar brak in 1905 door in het theater in Los Angeles. Zijn carrière in het theater in Los Angeles kwam in 1913 tot een hoogtepunt met de mannelijke hoofdrol in de musical The Tik-Tok Man of Oz van L. Frank Baum en Louis F. Gottschalk. Hij verhuisde een jaar later naar Broadway om daar zijn geluk te beproeven, en maakte gelijktijdig zijn filmdebuut.

Ruggles verscheen in talloze stomme films, maar gaf de voorkeur aan het toneel. Hij wisselde van medium, totdat hij in 1930 zijn toneelcarrière staakte om zich te richten op filmrollen. In de film profileerde hij zich in komische bijrollen, al werd hij regelmatig gecast tegenover Mary Boland in een reeks van kleinschalige komediefilms. Hij wordt het best herinnerd voor zijn rol in Bringing Up Baby (1938). In 1949 keerde hij terug naar het theater en uiteindelijk rolde hij de televisiewereld in. Hij was van 1949 tot en met 1952 te zien in de sitcom The Ruggles, en van 1954 tot en met 1955 in The World of Mr. Sweeney.

Ruggles is tweemaal getrouwd geweest; beide huwelijken eindigden in een scheiding. Hij overleed op 84-jarige leeftijd aan kanker en werd begraven op Forest Lawn Memorial Park, Glendale. Voor zijn contributie aan de filmindustrie werd hij vereeuwigd met een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Geselecteerde filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Charles Ruggles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.