Charles Van Lerberghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Van Lerberghe op 37-jarige leeftijd

Charles Van Lerberghe (Gent, 21 oktober 1861 - Brussel, 26 oktober 1907) was een Belgisch, Franstalig dichter en schrijver van korte verhalen en toneelstukken. Van Lerberghe wordt gerekend tot de symbolistische literaire beweging. Hij schreef onder meer de dichtbundels Entrevision uit 1898 en La Chanson d'Eve uit 1904. De Franse componist Gabriel Fauré maakte in 1906-1910 een liederenreeks op teksten uit La Chanson d'Eve.

Entrevision was de eerste verzameling gedichten die Van Lerberghe publiceerde. Daarvoor verschenen er losse gedichten en toneelwerk van zijn hand. In 1886 werden zijn eerste gedichten gepubliceerd in het Parijse tijdschrift Pléiade. Hoewel hij aanvankelijk door Europa reisde, vestigde Van Lerberghe zich voor het schrijven van La Chanson d'Eve op het Belgische platteland.

Van Lerberghe was een tijdgenoot en kennis van de eveneens symbolistische schrijver en nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, met wie hij studeerde aan het Jezuïetencollege Sint-Barbara in Gent. Hij correspondeerde met collega-schrijvers: er zijn briefwisselingen gepubliceerd tussen Van Lerberghe en Fernand Séverin, Gabrielle Max en Albert Mockel.