Charleston (South Carolina)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Charleston, South Carolina)
Charleston
Stad in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Locatie van South Carolina
Locatie van Charleston
Situering
Staat South Carolina
County Berkeley County en Charleston County
Coördinaten 32°47'0"NB, 79°55'55"WL
Algemeen
Oppervlakte 330,2 km²
- land 282,3 km²
- water 47,9 km²
Inwoners
(2020)
150.227
(532 inw./km²)
Website charleston-sc.gov
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Charleston is de oudste en grootste stad in de Amerikaanse staat South Carolina. Met ruim 136.000 inwoners (in 2018) is het iets groter dan de hoofdstad Columbia, die met 133.000 inwoners (in 2018) de tweede stad van de staat is. Charleston ligt net ten zuiden van het midden van de kust van South Carolina, aan Charleston Harbor, een inham van de Atlantische Oceaan, waarin 3 rivieren uitmonden: de Ashley, de Cooper en de Wando.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is in 1670 gesticht als Charles Town, ter ere van koning Karel II van Engeland. Oorspronkelijk ontstond de stad op de westoever van de rivier de Ashley (nu Charles Towne Landing), maar deze locatie werd in 1680 verlaten en vervangen door de huidige. De stad groeide snel doordat er veel slavenhandel plaatsvond. Ondanks een verbod op de Trans-Atlantische slavenhandel vanaf 1804 bleef Charleston hier hardnekkig mee doorgaan. In 1819 zorgde een regeling ervoor dat staten ten noorden van de 36°30' breedtegraad geen slaven meer mochten houden. Staten ten zuiden van deze breedtegraad mochten dat nog wel. Vanuit het noorden kwam het abolitionisme op, het streven naar de afschaffing van de slavernij.

Op 18 november 1740 werd een groot deel van Charles Town door brand verwoest.

Naar aanleiding van (onder andere) de conflicten van de noordelijke staten en de zuidelijke staten over de afschaffing van de slavernij begon de Amerikaanse Burgeroorlog in Charleston op 12 april 1861 met een aanval door de Geconfedereerde Staten van Amerika op soldaten van de Verenigde Staten die waren gelegerd op Fort Sumter.

De stad staat sinds 1783 bekend als Charleston en was in 1800 de op vier na grootste stad in Noord-Amerika, na Philadelphia, New York, Boston en Quebec. De eerste Britse kolonisten kwamen uit Bermuda.

Op 17 juni 2015 opende een man het vuur in de Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston en schoot negen aanwezigen dood die daar waren voor een gebedsdienst. De politie ging uit van een racistisch motief en pakte de man na een klopjacht op.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Charleston wordt sinds 2001 elk jaar de Family Circle Cup gespeeld. Dit tennistoernooi is een belangrijk evenement op de WTA-tenniskalender en is geclassificeerd als een WTA Premiertoernooi.

Bekende inwoners van Charleston[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Charleston, South Carolina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.