Controlelijst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Checklist (algemeen))
Ga naar: navigatie, zoeken

Een controlelijst of afvinklijst (Engels: checklist) is een lijst van punten die moeten worden gecontroleerd en die moet worden ingevuld door de persoon belast met de controle op basis van zijn of haar vaststellingen.

Met een controlelijst zorgt men ervoor dat de controle volledig en consistent is. Bij het opstellen van de controlelijst moet men er natuurlijk zeker van zijn dat er geen punten ontbreken.

Controlelijsten worden in veel vakgebieden gebruikt, onder meer waar een nauwgezette controle van een systeem nodig is, voordat een risicovolle taak wordt aangevat, bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaart, de procesindustrie of de klinische geneeskunde. Enkel wanneer de controlelijst helemaal is afgewerkt en aan alle punten is voldaan, mag de taak - bijvoorbeeld het opstijgen van een vliegtuig of het lanceren van een ruimtevaartuig - uitgevoerd worden. Door altijd een controlelijst te volgen vermijdt men dat men iets zou vergeten te controleren, met mogelijk catastrofale gevolgen.

Controlelijsten worden ook gebruikt voor kwaliteitsbewaking, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van programmatuur.

De vorm van een controlelijst is een 'afvinklijst' van punten die moeten worden nagegaan met naast elk punt een aankruisvakje dat aangevinkt wordt als het betreffende punt is gecontroleerd. Eventueel is er ruimte voorzien voor commentaar wanneer een punt niet voldoet.

Alledaagse voorbeelden van controlelijsten zijn actielijstjes en boodschappenlijstjes.

Externe link[bewerken]

  • Voorbeelden - een grote gegevensbank met controlelijsten