Chequers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chequers
Voormalig premier David Cameron in gesprek met zijn Nederlandse collega Mark Rutte tijdens een bezoek aan Chequers in 2014

Chequers, ook Chequers Court genoemd, is een landgoed nabij Ellesborough in het Engelse graafschap Buckinghamshire. Het is sinds 1921 het officiële buitenverblijf van de Britse eerste ministers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het herenhuis, dat uit de 16e eeuw dateert, was vele eeuwen in het bezit van verschillende adellijke Engelse families. In 1912 kwam het in handen van het echtpaar Arthur en Ruth Lee. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende het als lazaret. Het kinderloze echtpaar besloot op het einde van de oorlog om het huis aan de staat te schenken als landgoed voor de toenmalige eerste minister. Na lange discussies met de toenmalige premier David Lloyd George, aanvaardde het Lagerhuis in 1917 de schenking met de Chequers Estate Act. Na het vertrek van de laatste eigenaar in 1921, kreeg het goed zijn huidige bestemming.

In de eerst jaren van de Tweede Wereldoorlog maakte Winston Churchill uit veiligheidsoverwegingen beperkt gebruik van Chequers, maar verbleef hij vaker in Ditchley Park in Oxfordshire. Toen de toegangsweg beter gecamoufleerd was en er ook andere voorzieningen waren getroffen, kwam hij vaker naar Chequers.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Norma MAJOR, met foto's door Mark FIENNE, Chequers: The House and its History: The Prime Minister's Country House and its History, Londen, Harper Collins, 1996, ISBN 978-0-00-470875-1 and paperback ISBN 978-0-316-85844-1
Zie de categorie Chequers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.