Chevron Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chevron tankstation.

Chevron (voorheen: ChevronTexaco, voluit Chevron Corp.) is een Amerikaanse oliemaatschappij. Het behoort tot de 'Supermajor' maatschappijen, de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Ramon, Californië. Het bedrijf heeft ruim 60.000 werknemers en de omzet in 2008 bedroeg ruim 273 miljard dollar.

Het bedrijf is in 2001 ontstaan uit een fusie tussen het Californische Chevron Standard Oil of California en het Texaanse Texaco. In 2005 werd het bedrijf weer Chevron Corp. genoemd, maar de naam ChevronTexaco wordt nog steeds veel gebruikt.

Op 10 augustus 2005 nam Chevron het reeds in 1890 opgerichte Unocal over, dat volledig in handen van Chevron kwam.

Vondsten[bewerken]

In september 2006 werd bekendgemaakt dat Chevron samen met de Noorse oliemaatschappij Statoil en het Amerikaanse Devon Oil een veld had gevonden in de Golf van Mexico dat naar schatting 15 miljard vaten olie zou bevatten. De precieze volumes en de hoeveelheid olie die daadwerkelijk geproduceerd kan worden, zijn echter allerminst zeker.

Nederlandse Activiteiten[bewerken]

In de Nederlandse Noordzee is Chevron actief met de winning van olie, die via een pijpleiding bij Velsen aangeland wordt en in Amsterdam verder wordt verwerkt.

Trivia[bewerken]

  • In Nederland was in de jaren 60 het benzinemerk bekend onder de naam Caltex.[1] Deze werd later gewijzigd in Chevron.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Caltex Caltex