Chicken game

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een chicken game (Engels: Spel van de angsthaas) is een belangrijk conflictmodel in de speltheorie. Het principe is dat als in een conflict niemand toegeeft, dit voor iedereen nadelig is. De spanning wordt opgeroepen door de vraag wie het eerst opgeeft bij het aangaan van een gevaarlijke uitdaging. Wie het eerst opgeeft heet een chicken (angsthaas, letterlijk: kip).

Amerikaanse versie[bewerken]

  • Een voorbeeld van een chicken game speelt zich af in de film Rebel Without a Cause met James Dean. Hierin houdt een groepje Amerikaanse jongeren een wedstrijd wie het verst durft te rijden met een auto zonder in een ravijn te storten.
  • Een ander voorbeeld bestaat uit twee auto's, die van enige afstand op elkaar af rijden op een smalle weg. De bestuurder die de botsing vermijdt door weg te sturen, heet de chicken te zijn.
  • Onder de straatjeugd van New York City is chicken game een spel waarbij men met een mes naar elkaar gooit. Wie wegduikt is chicken en dat is een grote schande. Men kan beter geraakt worden. Dit spel wordt beschreven door Nicky Cruz, die de proef moest ondergaan om lid te kunnen worden van een straatbende.

Speltheorie[bewerken]

In de speltheorie is het een spel waarbij het rationele gedrag van beide spelers voor beiden een ongunstige afloop heeft.

Voorbeelden:

  • In een dorp zijn twee bakkers die elk de helft van het dorp als klant hebben. Als een bakker in het dorpskrantje adverteert, krijgt hij meer klanten. Dat gaat ten koste van de concurrent, want de dorpsbewoners kopen niet meer brood. Het gevolg zal zijn dat beide bakkers adverteren, zodat er aan de klantenkring niets verandert, maar er wel advertentiekosten worden gemaakt.
  • Destijds de kernwapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Dit voorbeeld is vergelijkbaar met het gevangenendilemma.