Chinese krokodilstaarthagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese krokodilstaarthagedis
IUCN-status: Bedreigd[1]
Krokodilhöckerechse.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Platynota (Varaanachtigen)
Familie: Shinisauridae
Geslacht: Shinisaurus
Soort
Shinisaurus crocodilurus
Ahl, 1930
Afbeeldingen Chinese krokodilstaarthagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese krokodilstaarthagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De Chinese krokodilstaarthagedis[2] (Shinisaurus crocodilurus) is een hagedis uit de familie Shinisauridae. Het is de enige soort uit het geslacht Shinisaurus.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De krokodilstaarthagedis is zeldzaam en weinig bekend, de hagedis wordt 40 tot 60 cm lang, en is makkelijk te herkennen aan de opvallende roodbruine flanktekening. Op de staart zijn er twee rijen opstaande vergrote schubben aanwezig, zodat de staart aan die van een krokodil doet denken en hieraan is de naam te danken. De stompe snuit is lichtgrijs met donkere strepen net als de rest van het lichaam. Alleen de flanken verschillen van kleur. Het dier heeft een oranje iris en de poten zijn donkergrijs tot zwart. De mannelijke Chinese krokodilstaarthagedis is kleurrijker dan het vrouwtje, in elk geval in de paartijd.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel van deze semi-aquatische varaan bestaat uit visjes, kikkerlarven en salamanders. Om niet op te vallen kan het dier urenlang, zelfs halverwege een stap, stokstijf blijven staan. In koude nachten wordt de stofwisseling enkele uren bijna stilgelegd om energie te besparen. Bij gevaar duiken ze meteen het water in. Ze kunnen gedurende zeer lange tijd onder water blijven, waarbij hun zuurstofbehoefte sterk gereduceerd wordt.

Voortplanting[bewerken]

De soort is eierlevendbarend: het vrouwtje werpt 2-10 jongen die direct in het water ter wereld komen in de loop van enkele dagen. Ze kunnen dan meteen zwemmen en voor zichzelf zorgen. Ze hebben 9 tot 12 maanden in de buik van hun moeder gezeten en zijn volledig ontwikkeld, afgezien van hun voortplantingsorganen. De jongen zitten veel in en rondom ondiep water, alwaar ze visjes, kikkervisjes, insecten en andere kleine dieren vangen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze erg zeldzame soort komt voor in Azië; in noordoostelijk Vietnam en in de Chinese autonome regio Guangxi. De hagedis is semi-aquatisch en leeft op de berghellingen bij stromende of stilstaande wateren.

Bedreiging[bewerken]

Zijn voortbestaan wordt bedreigd door dierenhandel en verlies van leefruimte. Momenteel leven er nog zo’n 950 Chinese krokodilstaarthagedissen in het wild. In Artis leven er 2 in het Reptielenhuis.

Taxonomie[bewerken]

Chinese krokodilstaarthagedis behoorde lange tijd tot de familie knobbelhagedissen (Xenosauridae) maar wordt tegenwoordig tot de familie Shinisauridae gerekend. Vanwege de sterk afwijkende fysiologie en levenswijze wordt de hagedis zelfs beschouwd als de enige vertegenwoordiger van de infraorde Shinisauroidea.

Referenties
  1. (en) Chinese krokodilstaarthagedis op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 369 ISBN 90 274 8626 3.
  3. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Shinisaurus crocodilurus
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Shinisaurus crocodilurus - Website Geconsulteerd 24 februari 2012
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).