Chinese kuifstern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese kuifstern
IUCN-status: Gevoelig[1] (2013)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (steltoperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Thalasseus
Soort
Thalasseus bernsteini
(Schlegel, 1863)
Chinese kuifstern op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Chinese kuifstern (Thalasseus bernsteini, ook wel Sterna bernsteini) is een stern die voorkomt op de Matsu-archipel en de Filipijnen.

Uiterlijk[bewerken]

De Chinese kuifstern is vrij grote sternensoort met een diep gevorkte staart. De mannetjes en vrouwtjes van deze monotypische soort hebben een identiek uiterlijk. De Chinese kuifstern heeft een witte hals, onderzijde, stuit en staart. De mantel en het grootste deel van de vleugel zijn vaalgrijs, waarbij de de uiteinden van de handpennen donkerder van kleur zijn. De ogen zijn donkerbruin en de poten zwart. In het broedseizoen is de bovenzijde van de kop en de kuif op de kop zwart. Buiten het seizoen is alleen de kruin zwart waarbij er wat witte strepen daardoorheen lopen. Twee derde van de snavel is geel en de overige een derde zwart is. Buiten het broedseizoen is het uiterste puntje van de snavel weer geel. De Chinese kuifstern is te onderscheiden van de grote kuifstern en andere grote sternen door de gele snavel met het zwarte uiteinde.

De Chinese kuifstern wordt 42 centimeter lang en bereikt een spanwijdte van 94 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De Chinese kuifstern werd tot niet zo lang geleden beschouwd als een mogelijk uitgestorven vogelsoort. In 2000 werd echter een kleine kolonie van vier paartjes ontdekt op een eiland in de Matsu-archipel, vlak voor de kust van China. Buiten het broedseizoen overwinteren deze vogels in de Filipijnen. Voor de ontdekking van deze vier paartjes was de soort bekend van vijf waarnemeningen langs de Chinese oostkust.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.