Chordae tendineae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
binnenzijde rechterharthelft
De chordae tendineae zijn de pezen die de hartkleppen met de hartspier verbinden

De chordae tendineae[1] of peesdraden[2][3] zijn kleine pezen, die in het hart de atrioventriculaire kleppen met de papillairspieren verbinden.

Bouw[bewerken]

De chordae tendineae zijn grotendeels bindweefselstructuren: ze bestaan voor 80% uit collageen en voor 20% uit elastine en endotheel.

Werking[bewerken]

Tijdens de diastole stroomt er bloed langs de openstaande atrioventriculaire kleppen, de kamers en zijn de chordae tendineae verslapt. Als de kamers vervolgens in de systole samentrekken, duwt de stijgende druk de twee kleppen, in de linkerventrikel de mitralisklep en in de rechterventrikel de tricuspidalisklep, gelijktijdig dicht. De druk zou echter de kleppen doen doorklappen, de atria in, als de chordae tendineae dat niet verhinderden, doordat ze strak komen te staan en de kleppen in gesloten toestand houden.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Kloosterhuis, G. (1965). Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.
  3. Hoolboom-Van Dijck, S.J.M (1974). Geneeskundig handwoordenboek (2de druk) Leiden: Stafleu’s Wetenschappelijke Uitgeversmaatschappij B.V.