Chris Dusauchoit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chris Dusauchoit (2017)

Chris Dusauchoit (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams radio- en televisiepresentator. Op televisie is hij bekendst als presentator van Dieren in Nesten en diverse praatprogramma's en als voice-over in documentaires. Op de radio werkte hij vroeger voor Studio Brussel en Radio 1 en momenteel voor Radio 2.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dusauchoit studeerde voor maatschappelijk werker en heeft een licentie communicatiewetenschappen. Na zijn studies solliciteerde hij als copywriter bij een reclamebureau. Nadien werd hij door de VRT aangenomen, eerst op de verkeersredactie en later bij Studio Brussel. Op Studio Brussel presenteerde hij onder meer De Tijdloze en French Quiz.

In 1996 presenteerde hij ook televisieprogramma's zoals het kinderprogramma Klakkebus op TV2. In het tweede seizoen van Schalkse Ruiters (1997) draaide een volledige aflevering van het programma rond Michiel Devlieger, die heel Vlaanderen doorzocht op zoek naar Chris Dusauchoit. Dusauchoit bleek zich ten slotte bij Phaedra Hoste te verschuilen.

In 1998 werd Dusauchoit op Canvas als presentator van het ludieke klassieke muziekprogramma Bach Mag ingezet. Hij leverde ook bijdragen als producer en muzikant voor Kloot Per W.

In 1999 presenteerde Dusauchoit het praatprogramma Choit Naturel. Hij werd bijgestaan door zijn twee golden retrievers, waarvan één tijdens het verloop van de serie doodging. Dusauchoit staat bekend als een groot dierenliefhebber en presenteert van 2000 tot en met 2015 Dieren in nesten, en daarvoor twee seizoenen Dierenkliniek. Dierenkliniek werd op zijn aanvraag vervangen door Dieren in nesten, omdat Dierenkliniek reportages in scène zette en Dusauchoit zich daar niet meer mee kon verzoenen.[1] In 2014 presenteerde hij The Big5 van Europa, dat gemaakt werd door hetzelfde team als van Dieren in nesten.

Begin 21ste eeuw was hij presentator van de praatprogramma's Aan Tafel, Huisje Weltevree, Palavra (2004) op TV1 (het latere "Eén").

Op Radio 1 presenteerde Dusauchoit vanaf 2007 De Tekstbaronnen. In het najaar werd op Studio Brussel een geldprijs uitgereikt voor wie kon achterhalen waar Peter Van de Veire zich schuil hield. Hij bleek zich uiteindelijk bij Dusauchoit thuis te verblijven.

Na de uitzending van de Britse documentaire 'Bulgaria's abandoned children' op Canvas in januari 2008 over de schrijnende leefomstandigheden van verwaarloosde weeskinderen in de Bulgaarse weeshuizen, drong Dusauchoit er bij Belgische regering op aan om de Bulgaarse regering onder druk te zetten hieraan een einde te maken. Als boegbeeld van de vzw Help The Children zamelde Dusauchoit ook geld in om via kleine projecten ter plaatse het lot van gehandicapte kinderen en wezen te verbeteren.[2]

Op 1 november 2015, naar aanleiding van Allerheiligen, werd op Eén Voor altijd uitgezonden, een programma van Dusauchoit en Hilde Van Mieghem over de dood.[3]

Eind 2016 ging Dusauchoit tijdelijk aan de slag bij Radio 2 West-Vlaanderen.[4] Ook nadien bleef hij aan de slag voor de radiozender, onder meer in de zomer van 2019 als presentator van het programma Zot veel zomerhits.

Dusauchoit komt ook regelmatig in de media als het gaat over dieren. Zo liet hij zich meermaals horen over het stropen van neushoorns en de (volgens hem slechte) leefomstandigheden van de dolfijnen in het Brugse pretpark Boudewijnpark.[5][6][7] Hij schreef ook meerdere boeken over dieren, waaronder enkele over honden.

Hij werd ook gastdocent aan in de opleiding Professionele Bachelor Journalistiek aan de Hogeschool PXL.[8]

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 december 2002 raakte Dusauchoit in opspraak nadat hij tijdens het radioprogramma Café Terminus gezegd had "geen slecht gevoel te hebben bij de moord op Pim Fortuyn en dat erger kwaad is voorkomen (...) en one down, twenty to go". Heel wat luisteraars reageerden geschokt op deze uitspraak en een verbolgen CD&V-senator Ludwig Caluwé drong bij de VRT aan op een terechtwijzing en eventueel zelfs het ontslag van Dusauchoit. Hoewel Dusauchoit zich na een klacht van Marten Fortuyn, de broer van Pim, in een persbericht verontschuldigde bij Fortuyns nabestaanden,[9] bleef hij bij zijn standpunt dat "de moord goede politieke gevolgen heeft gehad". Vermits de krasse uitspraak van Dusauchoit reeds op het moment zelf in de studio door presentator Ben Crabbé en medegast Ronny Mosuse werd gerelativeerd en geduid vond de VRT een sanctie niet meer nodig.[10] Op 4 februari 2003 oordeelde de Vlaamse Kijk- en Luisterraad voor Radio en Televisie, na een klacht van Caluwé, dat "de uitspraken van de heer Dusauchoit niet kunnen en schadelijk zijn voor minderjarige luisteraars". De VRT werd verplicht om de tekst van de veroordeling voor te lezen in een nieuwsuitzending.[11]

In april 2013 zorgde Dusauchoits verleden opnieuw voor opschudding toen Studio Brussel-presentatrice Chantal Pattyn in Dag Allemaal verklaarde dat haar toenmalige collega eind jaren 80 "een bloedhekel" had aan de toen opkomende jonge Vlaamse popgroep Clouseau en resoluut weigerde hun singles te draaien. De minachting van Dusauchoit en andere Studio Brussel-dj's ging zelfs zover dat hij de nieuw binnen gekomen singles vernielde door de plaatjes eigenhandig tussen de kier van de deur te kraken en de stukken daarna in een speciaal daartoe bestemd bakje te verzamelen. Onthutst door deze onthullingen hekelen de toenmalige manager Valère Pieraerts en drummer Bob Savenberg de hypocriete houding van Studio Brussel die de Clouseau-liedjes weliswaar boycotte maar de groep wel uitnodigde als publiekstrekker bij StuBru-evenementen.[12][13]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Dusauchoit had een aantal jaren een relatie met sp.a-politica Maya Detiège.[14] Hij had daarvoor ook een aantal jaren een relatie met presentatrice Annemie Peeters.[15]