Christen Democratische Studenten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christen Democratische Studenten (CDS)
Algemene gegevens
Voorzitter Franklin Klomp (a.i.)
Actief in Vlaanderen

Brussel

Ideologie · Geschiedenis
Richting centrum-rechts
Ideologie Christendemocratie
Media
Ledenblad Dialoog
Website http://www.cdsnationaal.be/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Christen Democratische Studenten of CDS is een partijonafhankelijke christendemocratische politieke studentenvereniging die actief is in de verschillende Vlaamse studentensteden.

Het hoofddoel van CDS is om studenten warm te maken voor politiek in het algemeen en in het bijzonder voor de christendemocratische ideologie.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

CDS heeft als ambitie om studenten te informeren over allerlei politieke, maatschappelijke, economische, juridische, ethische en filosofische thema’s door in de verschillende studentensteden lezingen, debatten, workshops en discussieavonden te organiseren. Daarnaast geeft ze de kans aan studenten om hen te laten groeien in het vormen van een onderbouwde mening en deze te laten verschijnen in de vorm van deelname aan debatten en de publicatie van opiniestukken. Op die manier moedigt CDS studenten aan om hun eerste stappen te zetten in het brede maatschappelijke en politieke veld. Vervolgens helpt CDS ook om studenten te laten groeien in het ontwikkelen van een vlotte moderne communicatiestijl. Daarom biedt CDS ook de ruimte aan studenten om politiek actief te zijn op verschillende sociale media. Ten slotte staan bij CDS waarden als vriendschap en verbondenheid centraal en worden er ook talrijke ontspannende activiteiten georganiseerd doorheen het academiejaar.

Op het nationaal niveau draagt CDS bij aan de verdere uitbouw en modernisering van de christendemocratische ideologie en aan het wegen op het publieke debat via verschillende kanalen.

Op het internationale niveau vertegenwoordigt CDS de Vlaamse christendemocratie als lid van de European Democrat Students, de studenten- en jongerenorganisatie van de Europese Volkspartij (EVP/EPP).

Structuur en bestuursorganen[bewerken | brontekst bewerken]

De werking van CDS is georganiseerd op twee niveaus, enerzijds op dat van de kernen of afdelingen en anderzijds op het nationale of Vlaamse niveau. De afdelingen van CDS komen telkens overeen met een van de verschillende Vlaamse studentensteden. Het aantal actieve afdelingen van CDS fluctueert soms naargelang de mogelijkheid om een volwaardige werking te realiseren in een specifiek jaar in een specifieke studentenstad.

Op het niveau van de afdelingen zijn er afdelingsbesturen die elk jaar worden verkozen door de leden van de betreffende afdeling. De bestuursfuncties bestaan uit typische rollen zoals men die vindt bij verschillende verenigingen, zoals voorzitter, ondervoorzitter, penningmeester, secretaris, politiek secretaris en PR verantwoordelijke. Daarnaast worden er vaak ook een aantal functies ingevuld die specifiek verbonden zijn aan het studentenleven, zoals bijvoorbeeld cantor en zedenmeester.

Op het nationale niveau wordt CDS bestuurd door haar nationaal bestuur. Het nationale bestuur wordt voorgezeten door de nationaal voorzitter, die jaarlijks wordt verkozen door alle leden van CDS. De rest van het bestuur bestaat uit 1 afgevaardigde uit iedere afdeling. De bestuursleden uit de afleden vervullen daarbij een van de volgende rollen: ondervoorzitter, penningmeester, secretaris of PR-verantwoordelijke. Het nationaal bestuur heeft als taak om de werking van CDS op nationaal niveau in goede banen te leiden en de lokale afdelingen te ondersteunen waar nodig.

Daarnaast is CDS ook sterk internationaal actief, wat verder wordt toegelicht in het luik "Europese werking" op deze pagina.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

CDS is al sinds de jaren 1960 actief in haar afdelingen in de Vlaamse studentensteden Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven. De precieze startdatum voor de werking verschilt van afdeling tot afdeling.

CDS Nationaal, het overkoepelende orgaan van CDS boven de kernen, werd officieel opgericht als VZW in 1982.[1]

Hieronder is er een overzicht van de voorzitters van CDS Nationaal en van de CDS kernen van de laatste jaren.

Overzicht van de voorzitters van CDS Nationaal en de voorzitters van de kernen
Academiejaar Nationaal Voorzitter Voorzitter Antwerpen Voorzitter Gent Voorzitter Leuven
2003-2004 Evelyn Ballegeer
2004-2005 Bart Devoldere Peter Vermeiren Sam Vandormael
2005-2006 Michaël Merrigan Isabelle Swennen
2006-2007 Michael Merrigan Olivier Elias Bart Bleyaert Sam Vandormael
2007-2008 Frederik Jocqué Maarten Marechal Kim Christiaens
2008-2009 Frederik Jocqué Sam Voeten Maarten Marechal Kim Christiaens
2009-2010 Jasper Vandenbossche
2010-2011 Hannelore Goffin Nick Robyn Kevin Defauw Joachim Daemen
2011-2012 Joachim Daemen Robrecht Lippens Jochen Devlieghere Rafaël Vermeiren
2012-2013 Philippe Heeren Bart Sips Jochen Devlieghere Wouter Van Butsel
2013-2014 Bart Sips Lynn Henricx Mark Casteleyn Wouter Van Butsel
2014-2015 Carlo Lagae Evi Degheldere Alexis Leenders Renier Vanhaerents
2015-2016 Kevin Maas Boudewijn Thönissen Alexis Leenders Toben Braeckeveldt
2016-2017 Kevin Maas Boudewijn Thönissen Thomas Belligh Robin De Cubber
2017-2018 Thomas Belligh Hans Jonker Daan De Schepper Philippe Van Walleghem
2018-2019 Thomas Belligh Herman Quintelier Jonah Penninck Pieter Vandeloo
2019-2020 Daan De Schepper Herman Quintelier Jonah Penninck Pieter Vandeloo / Zoë Debbaut
2020-2021 Jonah Penninck Artak Poghosyan Jessica Van de Moortel Zoë Debbaut
2021-2022 Jonah Penninck Artak Poghosyan Sam Van den Sompel Chelsea Nshuti
2022-2023 Damiaan Kiebooms / Franklin Klomp (a.i.) Rik Smeets Ian Dumalin Tim Wirix
2023-2024 Sander Vanmaercke

Europese werking[bewerken | brontekst bewerken]

Het engagement van CDS beperkt zich niet louter tot België, want CDS is ook full member van de European Democrat Students, de grootste politieke jongerenvereniging in Europa en de officiële studenten- en jongerenbeweging van de Europese Volkspartij (EVP/EPP).[2]

CDS werd, als haar unitaire Belgische voorganger ESC (Etudiants Sociaux Chrétiens), full member van EDS in 1962, slechts één jaar na de oprichting van EDS en werd daarmee een van de eerste leden. CDS bleef lid tot en met 1970, toen de ESC uit elkaar viel door de splitsing van het Belgische partijpolitieke landschap en de splitsing van de CVP en PSC. Van 1975 tot en met 1978 was ze full member onder de naam VDS (Verenigde Democratische Studenten).

Na een lange periode van afwezigheid werd CDS in haar huidige vorm en onder haar huidige naam terug observer member van EDS in 1999 en vervolgens full member in 2001. Van 2001 tot en met 2013 speelde CDS een erg belangrijke rol binnen EDS en leverde verschillende bestuursleden, waaronder twee maal een secretaris-generaal. In 2014 verliet CDS EDS.

Na een korte periode van afwezigheid werd in het najaar van 2016 door het nationaal bestuur beslist om terug aansluiting te proberen vinden bij EDS. CDS werd in 2017 terug observer member van EDS op de Winter University in Malta en werd in 2018 uiteindelijk terug full member van EDS op de Winter University van Krakau.[3]

Als full member van EDS heeft CDS het recht om afgevaardigden te sturen naar alle bijeenkomsten van EDS, om mee te stemmen in alle dossiers waarover EDS beslissingen neemt en om kandidaten naar voren te schuiven voor de verkiezingen van het bestuur van EDS. Verschillende CDS leden hebben op die manier doorheen de geschiedenis al bestuursfuncties bekleed binnen EDS.

Overzicht van EDS bestuursleden vanuit CDS
Academiejaar Naam CDS lid Functie binnen EDS Opmerkingen
1962-1963 Jean-Augustin Roberti Assistant Secretary General Namens ESC, de voorloper van CDS voor de splitsing van het partijlandschap in België.
1963-1964 Jean-Augustin Roberti Assistant Secretary General Namens ESC, de voorloper van CDS voor de splitsing van het partijlandschap in België.
2003-2004 Brecht Tessier Secretary General Secretaris-generaal is samen met voorzitter het hoogste mandaat binnen EDS.
2005-2006 Christophe Van Impe Director of Communication /
2011-2012 Artur Issaev Area director /
2012-2013 Ann-Sofie Pauwelyn Secretary General Secretaris-generaal is samen met voorzitter het hoogste mandaat binnen EDS.
2018-2019 Zeger Saerens Vice-Chairman Vice-Chairman verantwoordelijk voor fundraising en de statuten
2019-2020 Thomas Belligh Vice-Chairman Vice-Chairman verantwoordelijk voor de conference resolutions en de working groups
2020-2021 Thomas Belligh Vice-Chairman Vice-Chairman verantwoordelijk voor de conference resolutions en de working groups

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]