Christian Doppler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christian Doppler

Christian Andreas Doppler (Salzburg, 29 november 1803Venetië, 17 maart 1853) was een Oostenrijkse wis- en natuurkundige naar wie het Dopplereffect is genoemd. Hij ontdekte dit natuurkundige fenomeen in 1842.

Leven[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Doppler werd in 1803 in de Oostenrijkse Stad Salzburg aan de Makartplatz 1 geboren als zoon van de bekende steenhouwersfamilie Doppler. Hij was het derde kind en de tweede zoon van Johann Evangelist Doppler en diens vrouw Theresia Seeleithner. Als kind bracht hij uren lang door op de plaatselijke begraafplaats met het tekenen van engelen en andere figuren, die hij dan later in de familieonderneming probeerde te modelleren. De stoffige omgeving in de steenhouwerij heeft waarschijnlijk de grondslag gelegd voor zijn longaandoening, waar hij later op 49-jarige leeftijd aan zou sterven. Hij bezocht de basisschool in Salzburg en de Deutsche Normal Schule in Linz. Aangezien hij een tengere en slanke lichaamsbouw had was hij ongeschikt voor een beroepscarrière als steenhouwer. Hij werd door zijn vader naar Simon Stampfer gestuurd. Deze ontdekte al snel zijn aanleg voor wis- en natuurkunde.

Studie[bewerken]

Op aanraden van Simon Stampfer wordt de achttienjarige Christian naar het Polytechnisch Instituut in Wenen gestuurd. Na ruim twee jaar keerde hij naar Salzburg terug en besluit hij het gymnasium te bezoeken. Dit sluit hij af in de helft van de voorgeschreven tijd. Daarna volgt hij filosofische studies, leert de moderne talen Engels, Frans en Italiaans en daarnaast nog boekhouden en bedrijfskunde.

Huwelijk[bewerken]

Op 11 april 1836 trad Christian Doppler in het huwelijk met Mathilde Sturm (11 november 1813 – 22 april 1874). Zij was de dochter van een goudsmid uit Salzburg. Een jaar later werd hun eerste dochter Mathilde geboren. Rond deze tijd vertrok de jonge familie Doppler naar Praag, waar Christian een aanstelling als assistent-professor voor hogere wiskunde en praktische meetkunde had verkregen. In de volgende acht jaren werden nog vier kinderen geboren, Ludwig, Adolf, Bertha en Hermann.

Werk[bewerken]

Na het beëindigen van zijn studies krijgt hij in 1829 een aanstelling als assistent van de wiskunde docent Adam Burg aan het Polytechnisch Instituut in Wenen In deze periode ontstaat zijn eerste wetenschappelijke werk met de titel: Ein Beitrag zur Theorie von Parallelen, daarna in hetzelfde jaar volgen nog twee werken. Die wahrscheinliche Ursache der Elektricitäts –Erregung durch Berührung vervaardigde Doppler in 1833. Daarna eindigt zijn aanstelling in Wenen en er volgt een dieptepunt in Dopplers carrière. Ondanks vele sollicitaties vindt hij geen werk op zijn niveau, en begint als boekhouder in de katoenspinnerij Wachtel & Co in de omgeving van Bruck an der Leitha gelegen in Bondsland Neder -Oostenrijk. Een jaar later treft Doppler uit wanhoop voorbereidingen om naar Amerika te emigreren, hij verkoopt zijn bezittingen om de reis te financieren maar krijgt dan toch nog een aanstelling in Praag, gelegen in het toenmalige Keizerrijk Oostenrijk- Hongarije. Hij begint hier als Professor voor Wiskunde en boekhouding aan de Realschule Praag. In deze jaren schrijft Doppler verschillende wetenschappelijke artikelen over Natuurkunde, Wiskunde en Astronomie. Met als resultaat dat hij in 1838 de positie als suppliërende Professor voor hogere Wiskunde en praktische Geometrie aan het technische instituut toegewezen krijgt. In 1841 wordt Christian Doppler zelfs als Ordentlichen Professor aangewezen. En ook de in 1840 ontstaande Koninklijke Bömische Gesellschaft der Wissenschaften willen dat Doppler zich als buitengewoon lid aansluit. Hier draagt hij zijn beroemde werk Über das farbige Licht der Doppelsterne voor. Na een periode van dertien jaar verlaat Doppler met zijn Familie Praag en verhuist naar Schemnitz (nu Slowakije) om aan de K.K. Bergakademie Professor voor Wiskunde, Natuurkunde en Mechaniek te worden. In 1848 krijgt Doppler van de Universiteit Praag een eredoctoraat toegewezen. In hetzelfde jaar verhuist Doppler door onrustige opstanden van Schemnitz naar Wenen, waar hij de positie als Professor voor praktische Geometrie aan het Polytechnisch Instituut Wenen van Simon Stampfer overneemt. Director en medestichter van het Physikalischen instituut in Wenen wordt Christian Doppler in 1850, op zijn zesenveertigste verjaardag was dit zijn hoogtepunt in zijn carrière.

Doppler-effect[bewerken]

In 1842 houdt Doppler voor het "Köningliche Böhmischen Gesellschaft der Wissenschaften" in Praag "in der naturwissenschaftlichen Sectionssitzung" zijn beroemde voordracht Über das farbige Licht der Doppelsterne und einiger anderer Gestirne des Himmels. In deze beroemde publicatie begint Doppler met een herhaling van de theorie over de golflengte van licht en legt uit dat de kleur van het licht afhankelijk is van de frequentie. Vervolgens stelt hij dat de frequentie toeneemt als de waarnemer beweegt in de richting van de bron en afneemt als hij zich van de bron af beweegt. Ter illustratie vergelijkt hij dit effect met een schip dat varend tegen de golven in frequenter golven ontmoet dan wanneer het met de golven meevaart. In zijn oorspronkelijke publicatie maakt hij gebruik van tekeningen om zijn principe uit te leggen. Het Dopplereffect heeft grote invloed gehad op de wetenschap, de radartechniek is hier door ontwikkeld, in de astronomie, geodesie, en zelfs in de geneeskunde kan op deze relatief eenvoudige formule teruggegrepen worden.

Hypothese over blauwe kleur van de sterren[bewerken]

Vervolgens verklaart Doppler met dit principe de blauwe kleur van sterren doordat zij de waarnemer zouden naderen, en de rode kleur doordat ze zich verwijderen. Deze conclusie baseert hij op de onjuiste aanname dat elke ster zuiver wit licht uitzendt. In werkelijkheid wordt de kleur bepaald door de temperatuur van de ster. Enkele jaren later, in 1849, zou Fizeau wijzen op de mogelijkheid om de verschuiving van spectraallijnen van sterren te meten.

Eerbewijzen[bewerken]

Door dezelfde universiteit in Praag wordt Doppler een eredoctoraat in de filosofie verleend, terwijl de stadsraad aan de gevel van het huis, waarin hij het Doppler-principe gestalte gaf, een gedenksteen liet aanbrengen. In verband met politieke onrust week Doppler uit naar Wenen en werd daar hoogleraar in de experimentele natuurkunde. Korte tijd later overleed hij in Venetie 1853 op 49-jarige leeftijd aan een longaandoening, die al sinds zijn kindheid met zich meedraagt.

Permanente tentoonstelling[bewerken]

In Salzburg bevindt zich in het Haus der Natur een Christian Doppler tentoonstelling ter nagedachtenis aan een in zijn eigen tijd relatief onbekende wetenschapper. Hij heeft zich nooit kunnen realiseren hoeveel praktische en zeer belangrijke toepassingen er op basis van het Doppler-principe zouden worden ontwikkeld.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Machek, Anton. Christian Doppler (1803-1853) Schriftenreihe des Landespressebüros. Christian Doppler, Leben und Werk, Der Dopplereffekt. Salzburg: Prof. Eberhard Zwink, 1988.
  • Schuster, Dr. Peter Maria. Moving the Stars, His Life, His Work and Principle Christian Doppler and the World After. Pöllauberg, Oostenrijk: Living Edition ISBN 3-901585-03-6, 2003.
  • Schuster, Dr. Peter Maria.„Museum Echophysics.” Christian Andreas Doppler. Pöllau bei Hartberg, Oostenrijk: Dr. Peter Maria Schuster, 2011.
  • Schuster, Dr. Peter Maria. Schöpfungswoche Tag eins. Pöllauberg, Oostenrijk: Living Edition ISBN 3-901585-02-8, 2003.
  • Wikipedia. 15 februari 2012. http://nl.wikipedia.org/wiki/Dopplereffect.
  • KNMI.