Christina der Nederlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christina
1947
Princess Christina of the Netherlands 1968.jpg
Prinses der Nederlanden,
Prinses van Oranje-Nassau
Periode 1947-heden
Vader Bernhard van Lippe-Biesterfeld
Moeder Juliana
Dynastie Oranje-Nassau
Broers/zussen Beatrix (1938), Irene (1939), en Margriet (1943)
Kinderen Bernardo (1977), Nicolás (1979), Juliana (1981)

Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Paleis Soestdijk, 18 februari 1947) is de jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. De prinses is officieel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg prinses Christina genoemd.

Jeugd en studie[bewerken]

Christina's roepnaam was aanvankelijk Marijke. Zij heeft drie oudere zussen; Beatrix, Irene en Margriet en twee halfzussen van vaderszijde. Christina werd geboren met een oogziekte, doordat haar moeder tijdens de zwangerschap besmet was met rodehond. Als gevolg van deze oogziekte kwam koningin Juliana in contact met de gebedsgenezeres Greet Hofmans. Dit gaf de aanzet tot de latere Greet Hofmans-affaire.

Christina is net als haar zussen scout geweest. Zij was kabouter en later padvindster.

De prinses besloot in 1963 om haar tweede naam Christina voortaan te gebruiken. Op 18 februari 1965 wordt prinses Christina staatsrechtelijk meerderjarig en mag in dat jaar voor het eerst officieel de opening van de Staten-Generaal meemaken. Tot en met 1974 vergezelt Christina haar ouders op de derde dinsdag van september in de Ridderzaal.

Bij het huwelijk van haar zussen Beatrix en Margriet was Christina een van de bruidsmeisjes.

Christina studeerde vanaf 1966 pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Later besloot ze zich buiten Nederland verder te bekwamen. Ze ging eerst naar Canada waar ze een zangopleiding volgde aan een conservatorium in Montreal. Hierna besloot Christina zangles te gaan geven aan kinderen in New York. Ze kwam echter nog regelmatig in Nederland bij bijzondere gelegenheden.

Huwelijk en scheiding[bewerken]

Jorge Guillermo en Christina in 1980.

Christina trouwde met Jorge Guillermo op 28 juni 1975. Het burgerlijk huwelijk vond plaats in het gemeentehuis van Baarn, haar thuisplaats en het kerkelijk huwelijk in de Domkerk te Utrecht. Aangezien haar echtgenoot van rooms-katholieke komaf was, kozen ze voor een oecumenisch huwelijk. Voor het huwelijk was geen toestemming aan de Staten-Generaal gevraagd en Christina werd daardoor uitgesloten van erfopvolging. De prinses en haar echtgenoot vestigden zich na hun huwelijk in New York waar het paar werkte en elkaar had leren kennen. Later keerde het gezin naar Nederland, waar zij zich in Wassenaar vestigden in villa Eikenhorst, waar tegenwoordig koning Willem-Alexander met zijn gezin woont.

Door haar afstamming van Sophia Keurvorstin van Hannover, kreeg Christina bij haar geboorte ook het Britse staatsburgerschap. Die nationaliteit was gebaseerd op de Sophia Naturalization Act 1705. Toen Christina in 1992 tot de Rooms-katholieke Kerk toetrad, verloor zij conform de Sophia Naturalization Act 1705 automatisch haar Britse nationaliteit. Een Brits paspoort heeft zij nooit gehad.

In 1994 vroeg Christina een echtscheiding aan. Twee jaar later was die een feit. Christina vestigde zich hierna in New York met haar zoons. Juliana jr. is bij haar vader in Londen gaan wonen. De Nederlandse koninklijke familie heeft geen contact meer met Jorge Guillermo.

Gezin[bewerken]

Het paar kreeg drie kinderen:

Christina trad op Tweede Paasdag 1992 officieel toe tot de Rooms-katholieke Kerk.

Carrière[bewerken]

Christina heeft bij diverse gebeurtenissen in de koninklijke familie opgetreden als zangeres, bij de doop van haar nicht Carolina en haar eigen zoon Nicolás, maar ook bij de huwelijken van haar neef Bernhard en haar zoon Bernardo en bij de uitvaart van haar ouders.

In 1990 verleende de prinses haar naam aan een stichting voor jonge musicerende kinderen en jongeren. Het Edith Stein Concours heette van af toen Prinses Christina Concours. Christina is erevoorzitter van deze stichting.

Ze heeft 2 cd's opgenomen. In 2000 een kerstalbum en in 2002 The me nobody knows. Voor deze laatste cd had ze ook een nummer opgenomen met Rob de Nijs. De opbrengsten van de verkoop gingen naar het Prinses Christina Concours en de slachtoffers van de aanslagen van 11 september.

In 2000 was Christina te gast in het programma van Ivo Niehe. Ivo Niehe interviewde de prinses in haar appartement in New York. De prinses vertelde over haar leven, over haar goede maar ook minder fijne momenten, waaronder haar scheiding van Jorge Guillermo. In 2002, aan de vooravond van prinsjesdag, was zij te zien in het praatprogramma Barend en Van Dorp.

Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke Familie is Christina er doorgaans bij. Ook vergezelde ze als muziekliefhebster haar oudste zuster bij het jaarlijkse Koninginnedagconcert in paleis Noordeinde.

De prinses heeft ook een appartement vlak bij paleis Noordeinde in Den Haag.

Belastingschandaal[bewerken]

In 2009 werd bekend dat de prinses gebruik maakt van brievenbusfirma's op het Kanaaleiland Guernsey. Via de Daffodil Trust[1] en de Crocus Trust[2] zou aanzienlijk worden bespaard op de betaling van vermogensbelasting in Groot-Brittannië. Deze brievenbusfirma's worden bestuurd vanuit een stichting die zetelt in Paleis Noordeinde. Velen, ook binnen de Tweede Kamer, achten een dergelijke constructie - hoewel legaal - toch in strijd met de voorbeeldfunctie die leden van de koninklijke familie geacht worden te vervullen. Op 8 oktober 2009 werd bekend[3] dat de belastingroute voortaan via een vermogensbeheerder in Eindhoven zou lopen en niet meer via het paleis.

Onderscheidingen[bewerken]

Voorouders[bewerken]

Ernst van Lippe-Biesterfeld Karoline von Wartensleben
 
Aschwin von Sierstorpff-Cramm Hedwig von Sierstorpff
 
Frederik Frans II van Mecklenburg-Schwerin Marie van Schwarzburg-Rudolstadt
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Willem III
Emma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prins Bernhard van Lippe
 
 
 
Armgard van Sierstorpff-Cramm
 
 
 
 
 
Hendrik van Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Wilhelmina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bernhard van Lippe-Biesterfeld
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Juliana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Beatrix
 
Irene
 
Margriet
 
Christina
Bronnen, noten en/of referenties