Christoph Waltz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christoph Waltz
Christoph Waltz tijdens de 82e Academy Award-uitreikingen in 2010.
Christoph Waltz tijdens de 82e Academy Award-uitreikingen in 2010.
Algemene informatie
Geboren 4 oktober 1956
Land Oostenrijk
Werk
Jaren actief 1977-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Christoph Waltz tijdens de Franse première van Django Unchained in 2013.

Christoph Waltz (Wenen, 4 oktober 1956) is een Oostenrijks acteur, die ook het Duitse staatsburgerschap heeft. Hij won in 2010 onder meer een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA Award voor zijn bijrol als 'jodenjager' Hans Landa in Quentin Tarantino's oorlogsfilm Inglourious Basterds. Diezelfde prijzen won hij in 2013 opnieuw voor zijn bijrol als premiejager in de westernfilm Django Unchained, eveneens onder regie van Tarantino. Waltz won hiernaast meer dan 45 andere prijzen, waaronder een Satellite Award, een Screen Actors Guild Award en de prijs voor beste acteur op het Filmfestival van Cannes 2009 (alle drie voor Inglourious Basterds) en verschillende malen de Adolf Grimme Preis, de belangrijkste televisieprijs van Duitsland.

Biografie[bewerken]

Waltz werd geboren in Wenen te Oostenrijk als de zoon van de Duitse Johannes Waltz en de Oostenrijkse Elisabeth Urbancic, zij waren ook beide actief in het theater. Zijn grootvader aan zijn moeders kant was psychiater en psycholoog Rudolf von Urban en zijn grootmoeder aan zijn moeders kant was burgtheater actrice Maria Mayen, zijn stief-grootvader was acteur Emmerich Reimers. Zijn over-grootouders werkten ook in het theater.

Carrière[bewerken]

Waltz speelde in verschillende Duitstalige televisiefilms en als Eduard in de serie Parole Chicago, voordat hij in 1982 debuteerde op het witte doek als Tristan in Feuer und Schwert - Die Legende von Tristan und Isolde. Sindsdien speelde Waltz in meer dan twintig bioscoop- en meer dan veertig televisiefilms. Hij spreekt zowel vloeiend Engels, Frans als Duits en speelde filmrollen in alle drie die talen. Als kolonel Hans 'The Jew Hunter' Landa in Inglourious Basterds (2009) vertoont Waltz zijn beheersing van deze talen in één film. Het Italiaans, dat hij in deze film wel spreekt, beheerst hij naar eigen zeggen echter niet.

Persoonlijk leven[bewerken]

Waltz heeft drie volwassen kinderen uit een vorig huwelijk met een Joodse vrouw. Eén van zijn zonen is een Orthodoxe Jood, die studeert aan het Jesjiva in Israël. Waltz voedt zijn jongste dochter op met zijn vrouw Judith Holste, een kostuumontwerpster.

Filmografie[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Academy Award[bewerken]

Waltz met zijn vrouw Judith Holste in 2010

BAFTA Award[bewerken]

Golden Globe[bewerken]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Heath Ledger
voor The Dark Knight
Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol
2009
voor Inglourious Basterds
Opvolger:
Christian Bale
voor The Fighter

Voorganger:
Christopher Plummer
voor Beginners
Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol
2012
voor Django Unchained
Opvolger:
Jared Leto
voor Dallas Buyers Club