Chung Ying Street

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chung Ying Street
Chung Ying Street
Checkpoint in Chung Ying Street
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 中英街
Traditioneel 中英街
Pinyin Zhōngyīng Jiē
Jyutping (Standaardkantonees) zung1 jing1 gaai1[1]
Yale (Standaardkantonees) jùng yìng gaài
SZ Chung Ying Streetmuseum

Chung Ying Street of Zhongying Jie is een grensstraat die loopt van het Chinese Vasteland naar Hongkong. Aan de Guangdong kant ligt de straat in de stadsprefectuur Shenzhen en aan de Hongkongse kant ligt zij in het New Territories-grensdorp Sha Tau Kok. De Standaardmandarijnse naam Zhongying Jie wordt gebruikt op het vasteland en de Engelse naam Chung Ying Street wordt alleen gebruikt in Hongkong. Chung of Zhong is de afkorting van China en Ying is de afkorting van Engeland. Het verschil tussen de twee gebieden is tot heden te zien in het schrift. Op het vasteland wordt alleen vereenvoudigd Chinees gebruikt en in Hongkong wordt traditioneel Chinees formeel gebruikt als schrift. Ook hebben de Hongkongse overheidsopschriften ook een Engelse vertaling, die dan boven of naast het traditioneel Chinees staat.

In de straat wonen vooral autochtonen die afstammen van de Weitou, een subvolk dat het Kantonese dialect Weitouhua spreekt.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam een grote vluchtelingenstroom vanuit het Vasteland Hongkong binnen door het heersende communisme in China en de Chinese Burgeroorlog. De Britten die toen het gezag hadden over de toenmalige kroonkolonie Hongkong sloten vervolgens de grensdoorgang van de straat. Het gebied werd tot Frontier Closed Area verklaard.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De overheid van het vasteland probeert de laatste jaren de straat aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Zie de categorie Chung Ying Street van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.