Cindy Birdsong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cindy Birdsong
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Cynthia Ann (Cindy) Birdsong (Mount Holly Township (New Jersey), 15 december 1939) is een Afro-Amerikaanse zangeres. Ze is vooral bekend van haar periode als lid van The Supremes.

Voor de zangcarrière[bewerken]

Behalve in haar geboorteplaats groeide ze op in Philadelphia (Pennsylvania). Hierna verhuisde de familie naar Camden (New Jersey). Nadat Birdsong haar school had afgemaakt werkte ze een tijdje als verpleegkundige. Toen ze hiermee stopte verhuisde Birdsong in haar eentje weer terug naar Philadelphia. Hier was het dat ze Patricia Holt ontmoette. Later zou Holte als artiestennaam Patti LaBelle aannemen. Holt vroeg, toen ze merkte dat Birdsong goed kon zingen, of ze bij haar in de zanggroep wilde komen. Dit waren "The Ordettes". Birdsong had hier wel oren naar en werd zo lid van de groep.

Patti LaBelle & The Bluebelles[bewerken]

In 1961 veranderde de groep haar naam van "The Ordettes" om naar "The Bluebelles". Later zou de naam nog veranderen in Patti LaBelle & The Bluebelles en nog later in Labelle. Patti LaBelle was de leadzangeres van de groep en Birdsong één van de achtergrondzangeressen. Ook Tammy Montgomery (later bekend als Tammi Terrell) was een jaar lang lid van de groep. Hun eerste hit hadden ze datzelfde jaar met het nummer "I Sold My Heart To The Junkman". Het was echter een andere groep die op de single zong. Deze groep had het label verlaten en daarom zocht de producent een nieuwe groep bij het nummer. Die vond hij bij The Bluebelles. Na het succes van deze single hadden The Bluebelles nog meer hits, zoals You'll Never Walk Alone en Over The Rainbow.

The Supremes[bewerken]

In 1967 verliet Birdsong Patti LaBelle & The Bluebelles. De reden hiervoor was dat ze benaderd was door Motowndirecteur Berry Gordy. Hij had aan Birdsong gevraagd of ze Florence Ballard van The Supremes wilde vervangen. In eerste instantie was dit alleen bij optredens voor als Ballard niet op kwam dagen en Birdsong leek fysiek veel op haar. Later werd Ballard helemaal ontslagen van de groep, omdat ze te vaak niet naar optredens kwam, te vaak dronken was en zoveel was aangekomen dat ze niet meer in sommige van haar jurken paste. In datzelfde jaar stelde Birdsong Suzanne de Passe aan Gordy voor. Later zou De Passe gaan werken bij Motown en grote functies krijgen, zoals het regisseren van Motown 25, een reünie van Motown die op televisie werd uitgezonden.

Toen Birdsong bij de groep kwam werd de naam van de groep veranderd in "Diana Ross & The Supremes". Dit was om leadzangeres Diana Ross meer naar voren te plaatsen. Een andere methode die gebruikt werd om dit voor elkaar te krijgen was dat Birdsong en het, naast Diana Ross, andere originele lid van de groep, Mary Wilson, niet te laten zingen bij de opnames van nieuwe singles. In plaats van hun werden The Andantes gebruikt, een groep die bij Motown werkte voor het inzingen van achtergrondvocalen. Wilson en Birdsong zongen wel bij de optredens en bij nummers die samen met mede-Motowngroep The Temptations werden opgenomen.

Op 2 december 1969 werd Birdsong met een mes aangevallen door een onderhoudsman in haar appartement. De man droeg haar op haar twee bezoekende vriendinnen vast te binden. Daarna nam bond hij haar handen vast en nam hij haar mee in zijn auto. Terwijl hij op de snelweg reed zag Birdsong haar kans om te ontsnappen. Ze sprong uit de auto en werd daarna geholpen door een voorbijrijdende automobilist. Ze werd meegenomen naar het ziekenhuis waar ze werd behandeld aan haar steekwonden en kneuzingen die ze had opgelopen tijdens de kidnapping.

In 1970 stopte Ross met The Supremes om een solocarrière te beginnen. Ze werd vervangen door Jean Terrell. Vanaf dit moment ging de groep weer The Supremes heten en waren Birdsong en Wilson op alle opnames te horen. In 1971 raakte Birdsong zwanger. Hierdoor kon ze niet meer optreden, maar was ze wel nog te horen op de opnames van de groep. In 1972 stopte Birdsong echter helemaal met de groep om meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden. Ze werd vervangen door Lynda Laurence. Een jaar later, in 1973, werd Laurence echter weer vervangen door Birdsong, dit keer omdat Laurence meer tijd aan háár gezin wilde besteden. In 1976 verliet Birdsong de groep voor de laatste keer.

Leven na The Supremes[bewerken]

Nadat ze de groep voor de laatste keer verlaten had ging Birdsong weer in het ziekenhuis werken als verpleegster. Toen ze hiermee gestopt was ging ze weer werken bij Motown. Dit keer niet als artiest, maar in samenwerking met de door haar geïntroduceerde Suzanne de Passe. In 1983 zong Birdsong nog één keer samen met The Supremes bij "Motown 25". In 1987 had ze ook nog kort een solocarrière maar die was niet erg succesvol. Er werd maar één single, "Dancing Room", van haar uitgebracht. In 2004 trad Birdsong nog een keer op met Mary Wilson en voormalig lid van Destiny's Child Kelly Rowland bij Motown 45. Hier zongen ze een aantal van de grootste hits van The Supremes, zoals You Keep Me Hangin' On.